Beste maairobots 2024: Ontdek onze top 5

Ben je op zoek naar een nieuwe robotmaaier en ben je benieuwd wat anno 2024 de beste robotmaaiers op de markt zijn? Na het lezen van dit artikel weet je het antwoord. Ook weet je wat betrouwbare merken zijn en waar een goede robotmaaier aan moet voldoen. Bijvoorbeeld goede sensoren of functies als een anti-diefstal systeem zijn volgens ons zeer belangrijk. Verder zullen wij in dit artikel bespreken waar je bij aanschaf zelf op kunt letten, wat zowel de voordelen als nadelen van een robotmaaier zijn en hoe vaak je de robotmaaier het beste kunt gebruiken. Kortom, na het lezen van dit artikel verwachten wij dat je een model zult vinden die aansluit bij jouw eisen.

Waar moet je op letten bij aanschaf?

Wanneer je een robotmaaier wilt aanschaffen zijn er verschillende factoren waar je rekening mee dient te houden. Zo kan het zijn dat een model voor de ene persoon de beste keuze is, maar voor een ander minder geschikt is. Door de punten hieronder mee te nemen in je besluit, kun je de kans op een miskoop minimaliseren.

De oppervlakte van je gazon

Dan hebben we het uiteraard over de maaioppervlakte van je tuin. Voor wie een grote tuin heeft, is het belangrijk om te kijken of een bepaalde robot grasmaaier in staat is om het gehele oppervlakte te bereiken. Tegenwoordig zijn er voldoende modellen die tot 2000m2 kunnen maaien. Hier dien je wel een behoorlijk groot budget voor te hebben.

De maximale hellingshoek van de maairobot

Ben je van plan om de grasmaaier te gebruiken op een oneffen terrein? Dan is het belangrijk om te controleren wat de maximale hellingshoek van een robotmaaier is. Doorgaans ligt het ergens tussen de 20% en 40%.

Het maximale geluidsniveau van de robotmaaier

Wij vinden het ook niet onbelangrijk om te letten op het maximale geluidsniveau van een grasmaaier. Robotmaaiers zijn namelijk niet geschikt om hoog gras te maaien, wat dus betekent dat je regelmatig de robotmaaier zijn werk moet laten doen. Vooral in de zomer is het onprettig wanneer je de hele tijd het geluid van de maaier hoort.

Een robotmaaier met een mobiele app

Tegenwoordig beschikken veel robotmaaiers over een mobiele app. Via deze app kun je het apparaat besturen en bepaalde functies instellen. Hierbij kun je onder andere denken aan het instellen van een maaischema.

Top 5 beste maairobots 2024

Er bestaan heel wat betrouwbare maairobots op de markt en een lijst opstellen met de beste robotmaaiers van dit moment was daarom niet al te eenvoudig. Toch zijn wij van mening dat het met de onderstaande lijst goed is gelukt. Tijdens ons onderzoek hebben wij op verschillende punten gelet. Zo hebben wij gekeken naar de functies van een bepaald model, de kwaliteit van de behuizing, de prijs-kwaliteitverhouding, reviews van gebruikers en meer.

#1 GARDENA Sileno life 750 Robotmaaier

We beginnen onze lijst met de beste robotmaaiers met de GARDENA SILENO life 750. GARDENA is als je het ons vraagt één van de beste of zelfs het beste merk voor de aanschaf van een grasmaaier. Het merk beschikt over een groot assortiment met hoogwaardige robotmaaiers. Voor een robotmaaier van GARDENA is er wel een redelijk grote investering nodig, maar je krijgt er ook topkwaliteit voor terug.

Het is niet voor niets dat je de SILENO Life 750 bovenaan onze lijst met de beste robotmaaiers van 2024 tegenkomt. De GARDENA SILENO life 750 heeft meerdere pluspunten. Zo zorgt het voor een uitgebalanceerd maaipatroon, is het geschikt voor kleine tot middelgrote gazons van maximaal 750m2 en is het geschikt in alle weersomstandigheden. Ook vinden wij het belangrijk om te vermelden dat het gemakkelijk te installeren is, een gevoelige botssensor heeft en is voorzien van meerdere veiligheidsfuncties. Eén daarvan is dat het automatisch stopt wanneer je het apparaat optilt.

We hebben al aangegeven dat GARDENA niet het goedkoopste merk op de markt is. Echter, omdat de producten van het merk van A-kwaliteit zijn, vinden wij toch dat dit model een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding heeft. En dat wij niet de enige zijn die dat vinden blijkt wel uit de beoordelingen die het online heeft gekregen. Op bijvoorbeeld Bol.com hebben meer dan twintig klanten hun ervaring gedeeld en met een gemiddelde beoordeling van 4,4 sterren is het merendeel dus zeer positief.

GARDENA SILENO life 750

#2 GARDENA – Sileno Minimo 500 Robotmaaier

Op de tweede plek vind je een ander model van het merk GARDENA, namelijk de Sileno Minimo 500. Dat je meerdere modellen van dit merk hier tegenkomt is niet zo vreemd, want we gaven hierboven al aan dat wij GARDENA als één van de beste merken op dit gebied beschouwen.

Zoals je uit naam al misschien al had opgemaakt, heeft de Sileno Minimo 500 een kleiner bereik dan de Sileno Life 750. De GARDENA – Sileno Minimo 500 is geschikt voor een gazon met een oppervlakte tot 500 vierkante meter. Verder heeft het veel dezelfde voordelen en kenmerken als de robotmaaier die we hierboven hebben besproken. Zo zorgen ze beiden dat er geen strepen op het gazon komen dankzij het SensorCut-systeem. Daarnaast heeft het een SensorControl-functie. Deze functie laat zien hoe vaak de robotmaaier maait en hierdoor kan het apparaat zelf inschatten of het nodig is om het nogmaals te maaien. Verder is het handig om te weten dat het weinig geluid maakt, geschikt is voor smalle ruimtes en krappe hoeken en zelf teruggaat naar het laadstation wanneer het klaar is of wanneer de accu bijna leeg is.

De GARDENA – Sileno Minimo 500 Robotmaaier is met een prijskaartje van ongeveer 730 euro een stuk goedkoper dan de SILENO life 750 van GARDENA. Hier staat tegenover dat het een kleiner bereik heeft, maar mocht dit voor jouw gazon voldoende zijn, dan kunnen wij dit model zeker aanraden. Tenslotte willen we het aantal beoordelingen dat het heeft gekregen op Bol.com vermelden. Zo gaven meer dan twintig klanten het een gemiddelde beoordeling van 4,1 sterren. Vooral de hoge kwaliteit zagen wij meermaals terug in de reviews.

#3 GARDENA Sileno Minimo 300 Robotmaaier (beste keuze voor kleine tuin)

Met de GARDENA Sileno Minimo 300 Robotmaaier vind je hier de derde en laatste robotmaaier van het merk GARDENA. Dit is de kleinere en goedkopere variant van GARDENA – Sileno Minimo 500 en volgens ons de beste keuze wanneer je beschikt over een redelijk kleine tuin.

De GARDENA Sileno Minimo 300 is geschikt voor tuinen met een gazonoppervlakte van minder dan 300 vierkante meter. Dit is een stuk minder dan de modellen hierboven. De GARDENA Sileno Minimo 300 beschikt echter wel over alle belangrijke eigenschappen die je van een goede robotmaaier mag verwachten. Zo beschikt het onder andere over de volgende belangrijke functies: LogiCut, AUTO Calendar Function en MultiArea. Deze functies zorgen ervoor dat het gazon in kaart wordt gebracht en efficiënt wordt gemaaid, het zelf een maaischema maakt en zich gemakkelijk door smalle doorgangen kan begeven.

De GARDENA Sileno Minimo 300 Robotmaaier is op meerdere websites al tientallen keren beoordeeld door klanten. Zo heeft het bijvoorbeeld op Bol.com al meer dan twintig beoordelingen ontvangen. De klanten van Nederlands grootste webshop gaven een gemiddelde beoordeling van vier sterren.

#4 Bosch Indego M 700 Robotmaaier

Op de vierde plaats in onze lijst met de beste robotmaaiers vind je de Indego M 700 van Bosch. Net als GARDENA ben je met een product van Bosch verzekerd van kwaliteit. Het is niet voor niets dat je Bosch in veel van onze lijsten met het beste tuingereedschap tegenkomt. Overigens leveren ze niet enkel hoogwaardig tuingereedschap, maar ook voor witgoed, keukenapparaat, stofzuigers en ander apparaat kun je rekenen op Bosch.

De Bosch Indego M 700 Robotmaaier behoort volgens om verschillende redenen tot een van de betere modellen die je momenteel in huis kunt halen. Allereerst vinden we het belangrijk om de LogiCut-functie toe te lichten. Hiermee weet de robotmaaier waar hij al is geweest en waar hij nog moet maaien. Verder zorgt de functie BorderCut voor de ultieme afwerking van het gazon. Daarnaast is het voorzien van een AUTO Calendar-functie en een MultiArea-functie. Dankzij de AUTO Calendar-functie behoort handmatig programmeren van de agenda tot het verleden en de MultiArea-functie weet smalle doorgangen te detecteren en te passeren. Tenslotte is het belangrijk om te weten dat het geschikt is voor gazons met een oppervlakte tot 700 vierkante meter.

De Bosch Indego M 700 Robotmaaier wordt bij diverse fysieke en online winkels verkocht. Een van de online winkels waar het wordt aangeboden is Bol.com. Hier heeft het op het moment van schrijven een prijskaartje van 710 euro. Echter, er zijn ook twee andere varianten waaruit je kunt kiezen. Zo is er een model dat geschikt is voor een gazon met een maximale oppervlakte van 250 vierkante meter of 500 vierkante meter. Deze zijn uiteraard goedkoper.

#5 LandXcape robotmaaier LX790

We sluiten onze lijst met de vijf beste robotmaaiers van 2024 af met de LandXcape robotmaaier LX790. LandXcape is minder bekend dan de andere merken die je hierboven tegen bent gekomen, maar hebben met de LX790 wel een zeer goede en scherp geprijsde robotmaaier uitgebracht. De LandXcape robotmaaier LX790 doet qua specificaties wel onder aan de andere modellen, maar dat zie je ook terug aan de prijs.

De LX796 is geschikt voor tuinen met een gazon tot 400 vierkante meter. Hier scoort het dus redelijk goed op. Echter, het is geschikt voor terreinen met hellingen tot 25%. Dit is dan wel weer een stuk minder dan de bovenstaande vier robotmaaiers. Verder is het niet voorzien van enkele handige functionaliteiten, zoals een regensensor en de mogelijkheid om het apparaat via een mobiele app te besturen. Wel is het voorzien van een gepatenteerde maaitechnologie. Dit houdt in dat het zich zonder al te veel moeite door smalle paden kan begeven. Verder willen we nog vermelden dat het voorzien is van een diefstalbeveiliging en automatisch naar het laadstation terugkeert op het moment dat de accu bijna leeg is of dat het klaar is met het maaien van het gazon.

Het grootste voordeel van de LandXcape robotmaaier LX790 vinden wij toch wel de prijs. Zo kun je het onder andere bij Bol.com aanschaffen voor ongeveer 380 euro. Hiermee is het 200 euro tot zelfs 400 euro goedkoper dan de andere modellen uit dit artikel.

Voor- en nadelen van maairobots

Het is niet voor niets dat de maairobots een ontzettende groei aan populariteit hebben gemaakt in de afgelopen jaren. Maairobots hebben namelijk meerdere voordelen, waarvan het belangrijkste is dat het jouw werk uit handen neemt. Nadat je het correct hebt geïnstalleerd, heb je er nauwelijks omkijken naar en kun je genieten van een mooi gazon. Daarnaast werken ze op accu’s, wat een stuk duurzamer is dan grasmaaiers op benzine. Verder zorgt de accu er ook voor dat het minder geluid maakt. Tenslotte zijn robotmaaiers ook compacter dan de doorsnee grasmaaier en kun je het hierdoor gemakkelijker opbergen.

Helaas hebben robotmaaiers niet alleen maar voordelen. Zo zijn er ook enkele nadelen die we hier willen uitlichten. Zo is één van de meest genoemde nadelen de prijs. Ze zijn namelijk behoorlijk prijzig. Echter, we hebben wel gezien dat robotmaaiers de afgelopen decennia qua prijs flink zijn gedaald en voor steeds meer consumenten toegankelijker zijn geworden. Zo ben je in dit artikel de LandXcape robotmaaier LX790 tegengekomen, die voor minder dan 400 euro wordt aangeboden. Ook zijn ze op oneffen terreinen soms minder geschikt dan een ‘normale’ grasmaaier en hebben sommige modellen een willekeurig maaipatroon.

Hoe vaak moet je een robotmaaier gebruiken?

Hoe vaker, hoe beter is ons advies. Dit betekent niet dat je de robotmaaier dag en nacht moet laten maaien, maar meerdere keren per week kunnen wij zeker aanraden. Dit geldt overigens alleen in de zomermaanden. In de herfst en de winter is het nauwelijks of niet nodig.

Conclusie: beste maairobots

Aan goede maairobots is er dus geen gebrek en we hopen dat je aan de hand van de bovenstaande lijst met vijf robotmaaiers een geschikt model zult kunnen vinden. De modellen zijn allemaal van topkwaliteit en beschikken over alle belangrijke functies die je van een betrouwbare robotmaaier mag ontvangen. Verder hebben wij in dit artikel de voordelen en nadelen van een robotmaaier besproken, waar je bij aanschaf op moet letten en heb je andere belangrijke informatie kunnen lezen.

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general