Dit zijn de middelen om jouw gazon te bemesten

Een stralend groen gazon is de droom van veel tuinliefhebbers. Naast regelmatig maaien en bewateren is het bemesten van het gazon essentieel voor een gezonde groei en een prachtig uiterlijk. Er zijn verschillende soorten meststoffen beschikbaar, maar in dit artikel zullen we ons richten op organische mest, koemestkorrels en kalk, en hun voordelen voor het gazon bespreken. In dit artikel laten we ook artikelen zien die het aankopen waard zijn.

Organische mest

Organische mest is een natuurlijke bron van voedingsstoffen voor het gazon. Het bevat organisch materiaal zoals dierlijke mest, compost en plantaardig afval. Organische mest heeft talloze voordelen ten opzichte van chemische meststoffen. Ten eerste voedt het niet alleen het gazon, maar verbetert het ook de bodemstructuur en stimuleert het de groei van nuttige micro-organismen. Dit resulteert in een gezondere bodem die beter water vasthoudt en voedingsstoffen efficiënter opneemt.

Het gebruik van organische mest heeft ook een langduriger effect dan chemische meststoffen. De voedingsstoffen worden geleidelijk vrijgegeven, waardoor het gazon gedurende langere tijd gelijkmatig wordt gevoed. Dit voorkomt plotse groeispurten en vermindert de behoefte aan frequente bemesting.

ECOstyle Gazon Organische Mest

https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1316039&f=TXL&url=https://www.bol.com/nl/nl/p/ecostyle-gazon-az-organische-gazonmest-voor-diepgroen-en-sterk-gazon-geeft-tot-120-dagen-voeding-werkt-tegen-mos-70-m-5-kg/9200000129132457/&name=ECOstyle Gazon AZ Organische Gazonmest – Voor ...

Snel en eenvoudig aan te brengen op je gazon door de korrels gelijkmatig te verdelen. Te veel mest strooien is niet erg. Het gras neemt de voedingsstoffen op wanneer het daar behoefte aan heeft.

5 kilo is genoeg voor ongeveer 70 vierkante meter. De ECOstyle meststof voedt het gras voor 120 dagen lang.

Het betreft een 100% organische meststof, waarvoor alleen reststromen uit de natuur zijn gebruikt. 

ECOstyle raadt aan twee keer per jaar te bemesten. In het voorjaar en in het najaar.

DCM Gazonmeststof – Organisch-minerale Gazonmest

DCM gazonmest is rijk aan magnesium en dit zorgt ervoor dat jouw gazon een diepgroene graskleur heeft. 

20 kilo is genoeg voor ongeveer 250 vierkante meter. De meststof voedt je gazon gedurende 100 dagen.

 

Koemestkorrels

Koemestkorrels behoren tot de meest populaire organische meststoffen voor gazons. Ze worden gemaakt van gedroogde en gemalen koemest en zijn rijk aan voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor de gezonde groei van gras.

Een van de voordelen van koemestkorrels is hun langdurige werking. Ze breken langzaam af en voeden het gazon gedurende een langere periode. Daarnaast dragen ze bij aan de bodemstructuur door organisch materiaal toe te voegen. Dit verbetert de lucht- en waterdoorlaatbaarheid van de bodem, wat resulteert in gezonder gras dat beter bestand is tegen ziekten en plagen.

Organifer - Koemestkorrels 3in1 (10Kg voor 100m2)

Organifer is een relatief nieuwe speler in de markt van bemesting. 3-in-1 staat voor:

1) Direct opneembare en langdurige voeding geven (>120 dagen)
2) Verbetering van de bodemstructuur en bodemvruchtbaarheid
3) Stimuleert evenwichtig en positief bodemleven

De meststof is tot 2 jaar houdbaar zonder kwaliteitsverlies.

DCM gedroogde koemestkorrels (10kg)

DCM Gedroogde Koemest

DCM biedt naast organische mest ook koemest aan. Deze gedroogde koemest staat met een beoordeling van 5 uit de 5 sterren goed aangeschreven. 

Deze zak bevat 10 kg mest. DCM geeft aan dat dit genoeg is voor c.a. 40 m2 oppervlakte.

Kalk

Naast organische meststoffen is kalk een belangrijke toevoeging voor een gezond gazon. Kalk helpt de zuurgraad van de bodem te reguleren, ook bekend als de pH-waarde. Een optimale pH-waarde bevordert de opname van voedingsstoffen door het gras. Door de bodem te verzuren of te alkalisch te maken, kunnen voedingsstoffen minder goed worden opgenomen, wat kan leiden tot een minder gezond gazon.

Het toevoegen van kalk aan het gazon kan ook helpen bij het bestrijden van mosgroei. Mos gedijt goed in zure bodems, en kalk helpt de zuurgraad te verminderen, waardoor de groei van mos wordt geremd. Het is belangrijk om de pH-waarde van de bodem te controleren

Triferto Korrelkalk (Dologran)

Triferto Korrelkalk (Dologran)

Kalk in korrelvorm, waarbij strooien makkelijk is, zonder te stuiven. (Poedervormige kalk waait weg tijdens het strooien, het komt dan niet op de juiste plek)

Deze Korrelkalk uit de consumentenlijn van Triferto zorgt ervoor dat de grasplantjes stevige celwanden krijgen, daarnaast verhoogd het de zuurtegraad, zodat de grasplantjes veel makkelijker de voedingsstoffen kunnen opnemen.

Deze zak bevat 20 kg. Dit is genoeg voor c.a. 125m2. Bij een hele zure bodem kan een extra dosis worden aangebracht, houdt er rekening mee dat je dan slechts 80m2 kunt afdekken.

ECOstyle AZ Kalk Micro Korrel

ECOstyle AZ Kalk Micro Korrel

Het gebruik van AZ-Kalk is uiterst eenvoudig. Je kunt de korrels gelijkmatig over de bodem strooien, zowel met de hand als met behulp van een strooiwagen. Het mooie is dat je je geen zorgen hoeft te maken over overmatig gebruik van AZ-Kalk, omdat de zuurgraad vanzelf verbetert. Het kalken, zaaien en bemesten van je gazon kan allemaal op dezelfde dag plaatsvinden.

Deze verpakking bevat 20kg. ECOstyle geeft aan dat je hiermee 265m2 kunt afdekken. Uiteraard is dat afhankelijk van de zuurtegraad van de bodem. 265m2 zal het meest gunstige geval zijn met de minimale dosis. Lees voor gebruik de verpakking voor meer uitleg.

Deze kalk wordt met een score van 4,6 uit de 5 sterren goed ontvangen door de afnemers.

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general