Met deze heidematten zorg je voor meer privacy

De inzet van heidematten voor privacy is een populaire keuze geworden bij het creëren van een afgeschermde en rustige omgeving. Heidematten, ook wel bekend als heidematten of heidemattenrollen, zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals heidegras of wilgenhout en worden gebruikt om schuttingen, hekken en andere buitenstructuren te bedekken. Ze bieden verschillende voordelen, waaronder privacy, esthetiek en milieuvriendelijkheid.
In dit artikel vertellen we je meer over heidematten en geven we een overzicht van heidematten die je online kunt bestellen

Zorgen voor privacy

Privacy is een belangrijk aspect in ons dagelijks leven, vooral in stedelijke gebieden waar de ruimte vaak beperkt is. Heidematten kunnen een effectieve oplossing bieden voor het creëren van een afgeschermde buitenruimte. Door heidematten te gebruiken als bekleding voor hekken of schuttingen, kunt u een barrière creëren die nieuwsgierige blikken van voorbijgangers blokkeert en de privacy van uw tuin of terras beschermt. Het dichte weefsel van de heidemat zorgt ervoor dat het zicht van buitenaf wordt belemmerd, terwijl u toch kunt genieten van een natuurlijke uitstraling.

Naast privacyvoordelen bieden heidematten ook esthetische voordelen. Ze voegen een vleugje natuurlijke schoonheid toe aan elke buitenruimte. Heidematten passen goed bij verschillende soorten landschapsontwerpen, of het nu gaat om een moderne stadstuin, een landelijke omgeving of een tropisch thema. De natuurlijke textuur en kleur van de heidemat dragen bij aan een warme en uitnodigende sfeer. Bovendien kunnen heidematten ook dienen als achtergrond voor het accentueren van andere tuinelementen, zoals plantenbakken, sculpturen of verlichting.

Een ander voordeel van heidematten is hun milieuvriendelijkheid. Ze worden gemaakt van duurzame materialen die in de natuur voorkomen, zoals heidegras en wilgenhout. Deze natuurlijke materialen zijn hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar, waardoor heidematten een ecologisch verantwoorde keuze zijn. Bovendien kunnen heidematten helpen bij het bevorderen van biodiversiteit, omdat ze een natuurlijke habitat bieden voor insecten en kleine dieren.

Bevestigen van heidematten

Het installeren van heidematten is over het algemeen eenvoudig en vereist geen gespecialiseerde vaardigheden. De matten kunnen gemakkelijk aan bestaande hekken of schuttingen worden bevestigd met behulp van draad, kabelbinders of speciale bevestigingsmiddelen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de heidematten stevig zijn bevestigd om ervoor te zorgen dat ze bestand zijn tegen wind en andere weersomstandigheden.

Heidematten online bestellen

Intergard Heidemat wilgenmat tuinscherm combi 2x3m

Deze heidemat is 2 meter hoog en drie meter breed en bestaat uit wilgentakken en heide. 

De mat is relatief dicht ingebonden voor hoge zichtdichtheid en voorzien van verzinkt staaldraad om de takken bijeen te houden.

Te bevestigen tegen hekwerken (of betongaas) of schuttingen met binddraad, krammen of kabelbinders. 

Intergard geeft aan dat de matten een levensduur hebben van 15 jaar wat enorm lang is. Kopers geven deze heidematten 4,8/5 sterren. 

Nature Heidemat van 2x5m

Nature - Heidemat - tuinscherm - 2 x 5m

Deze heidemat is twee meter hoog en vijf meter breed en bestaat uit heide. 

De mat is goedkoper dan de Intergard mat, maar is minder ondoorzichtigheid. De zichtdichtheid varieert tot 50% en 90% ondoorzichtigheid, afhankelijk van de dikte. We willen adviseren alleen deze mat te kiezen als 50% zichtdichtheid acceptabel is. 

Te bevestigen tegen hekwerken (of betongaas) of schuttingen met binddraad, krammen of kabelbinders. 

Dit product wordt geleverd in een draagtas.

Merkloze Heidemat van 2x5m

Deze heidemat is twee meter hoog en vijf meter breed en bestaat uit heide. 

Deze mat is tussen de 40%-60% zichtdicht. We adviseren deze mat alleen voor privacy doeleinden als deze begroeid wordt met een klimop of anderszins, waarbij tijdelijke doorkijk acceptabel is.

Te bevestigen tegen hekwerken (of betongaas) of schuttingen met binddraad, krammen of kabelbinders. 

Laten begroeien van een heidemat

Een heidemat is bij uitstek geschikt om te laten begroeien door een klimop. Denk bijvoorbeeld aan een Hedera. Je bevestigt de heidemat tegen betongaas en vervolgens laat je de Hedera tegen de mat aangroeien. Na verloop van tijd zal de natuurschutting dichtgroeien. Het laten begroeien van een heidemat met klimop kan dan een prachtige en natuurlijke manier zijn om privacy te creëren in uw buitenruimte.

Naast de privacyvoordelen voegt het laten begroeien van een heidemat met klimop ook esthetische waarde toe aan uw buitenruimte. Klimop heeft mooie, glanzende bladeren die een vleugje groen en textuur toevoegen aan de heidemat. Het contrast tussen het warme bruin van de heidemat en het levendige groen van de klimop kan een visueel aantrekkelijke combinatie vormen. De klimop kan ook seizoensgebonden veranderingen toevoegen, zoals het verkleuren van de bladeren in de herfst, waardoor uw buitenruimte het hele jaar door interessant blijft.

Bovendien biedt het laten begroeien van een heidemat met klimop ecologische voordelen. Klimop is een nuttige plant voor bestuivende insecten, zoals bijen en vlinders, en kan bijdragen aan het bevorderen van biodiversiteit in uw tuin. Het biedt ook beschutting en nestplaatsen voor vogels en kleine dieren. Het creëren van een natuurlijke omgeving met behulp van klimop op uw heidemat kan helpen om een gezonde en uitgebalanceerde ecologische omgeving te bevorderen.

Om klimop op een heidemat te laten groeien, kunt u jonge klimopplanten langs de mat planten en ze begeleiden terwijl ze omhoog groeien. U kunt de klimopranken voorzichtig vastmaken aan de heidemat met behulp van touw of tuinbinders totdat ze stevig genoeg zijn om zichzelf te hechten. Zorg ervoor dat u de klimop regelmatig snoeit om de groei onder controle te houden en ervoor te zorgen dat deze niet overwoekert. 

Groeien kost tijd

Het laten begroeien van een heidemat met klimop vereist geduld en zorg. Het kan enige tijd duren voordat de klimop zich volledig heeft verspreid en een dicht scherm heeft gecreëerd. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens de eerste groeifase, en ervoor te zorgen dat de heidemat en de klimop voldoende zonlicht krijgen om gezond te blijven.

Tot slot, wees bewust van mogelijke nadelen. Klimop kan in sommige gevallen schade aanrichten aan de onderliggende structuur, zoals hekken of schuttingen. Het kan ook invloed hebben op de groei van andere planten in de buurt. Wees daarom voorzichtig bij het kiezen van de locatie om ervoor te zorgen dat de klimop geen negatieve effecten heeft op andere elementen in uw tuin.

 

 

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general