De 10 beste scheppen, batsen en spades voor in de tuin

Een schep is een van de meest essentiële gereedschappen in elke tuin. Het is meer dan alleen een hulpmiddel; het is een verlengstuk van de tuinier, essentieel voor bijna elke tuinklus. Van het planten van bloemen en struiken tot het omwoelen van de grond, een goede schep maakt het werk niet alleen gemakkelijker, maar ook efficiënter en plezieriger. In dit artikel bespreken we het belang van een goede schep in de tuin en lichten we de verschillende gangbare soorten scheppen toe.

Verschil tussen een schep, bats en spade

Het onderscheid tussen een bats, een spade en een schep kan soms verwarrend zijn, omdat deze termen vaak door elkaar worden gebruikt. Echter, elk van deze tuingereedschappen heeft specifieke kenmerken en toepassingen:

   1. Bats
      • Kenmerken: Een bats lijkt op een schep maar heeft een breder en langer blad dat vaak puntig is aan het einde. Het blad is licht gebogen om het opscheppen van materiaal te vergemakkelijken.

      • Gebruik: Een bats is vooral bedoeld voor het verplaatsen van los materiaal, zoals zand, grond, grind, en compost. Het is niet ideaal voor precisiewerk of het snijden van harde grond.

    1. Spade
       • Kenmerken: Een spade heeft een rechthoekig, plat blad met een scherpe rand. De steel is vaak korter dan die van een bats of schep, en het handvat kan een T-vorm of D-vorm hebben.

       • Gebruik: Spades zijn ontworpen voor het snijden en omwoelen van harde grond, het graven van gaten en sleuven, en het afsteken van randen. Door het vlakke blad en de scherpe rand zijn spades uitstekend geschikt voor het snijden door wortels en compacte grond.

     1. Schep
        • Kenmerken: Een schep heeft typisch een ronder en dieper blad dan een spade, vaak met een punt aan het einde. De steel kan lang zijn, wat zorgt voor een groter hefboomwerking. Een schep is het zelfde als een schop.

        • Gebruik: Schoppen zijn ideaal voor het graven van gaten, het verplaatsen van aarde en andere materialen, en voor algemene graafwerkzaamheden. Het ronde en diepe blad helpt bij het scheppen en verplaatsen van losser materiaal.

     Samenvattend, een bats wordt voornamelijk gebruikt voor het verplaatsen van los materiaal, een spade is meer geschikt voor het snijden en spitten van de grond, en een schep wordt gebruikt voor algemene graaf- en scheptoepassingen. De keuze tussen deze gereedschappen hangt af van de specifieke taak die je in je tuin wilt uitvoeren.

     Belang van een Goede Schep

     Een kwalitatief goede schep zorgt voor een ergonomische werkhouding, wat essentieel is om rug- en spierpijn te voorkomen. De juiste schep maakt het mogelijk om met minder inspanning dieper en efficiënter te graven. Daarnaast gaat een degelijke schep jarenlang mee, waardoor het een duurzame investering is voor elke tuinier.

     Top scheppen en spades

     1. Spade Spear & Jackson 1041AR met Fiberglas T-steel 

     Spade Spear & Jackson 1041AR met Fiberglas T-steel 78 cm

     Spear & Jackson Type 1041AR Spade met een gepolijst blad en een robuuste Fiberglas T-steel.

     Deze spade heeft een totale lengte van 115 cm en is ontworpen voor intensief gebruik. De opvallende gele steel beschikt over unieke kenmerken, waaronder een handvat omhuld met natuurlijk rubber voor extra comfort. De steel is versterkt met een 16mm dikke laag fiberglas en omhuld met een speciale kunststof. 

     Fiberglas is extreem sterk en duurzaam. Het is bestand tegen buigen en breken, wat vaak kan gebeuren bij houten stelen onder zware belasting. In vergelijking met staal is Fiberglas ook zeer sterk, maar heeft het voordeel lichter te zijn. Daarnaast vergt het minimaal onderhoud in vergelijking met hout, dat behandeld moet worden tegen vocht, en staal, dat roestvrij gehouden moet worden. De steel is flexibel en biedt een zekere mate van gewenste veerkracht.

     Eerdere kopers lieten een 5/5 sterren beoordeling achetr.

     2. Synx Tools Spade ERGO 

     Synx Tools Spade ERGO

     De spades van Synx Tools kenmerken zich door een geavanceerd bladontwerp, vervaardigd uit robuust boronstaal, dat stevig is gehecht aan innovatieve stelen van een composiet- en staalcombinatie. Hierdoor zijn ze uitzonderlijk licht, terwijl ze optimale stijfheid en duurzaamheid bieden. Het extra sterke en scherpe blad, voorzien van een antislip voetsteun, is perfect voor het doorsnijden van harde grond. De Push-Pull handgreep zorgt voor uitstekende controle tijdens het graven, waardoor deze spades het ideale gereedschap zijn voor werk in harde en rotsachtige grond. 

     Dit product ontving een rating van 4,7/5 sterren. 

     2. Talen Tools – Spade – Ergonomisch – Gehard staal – Glasfiber steel 

     Talen Tools – Spade – Ergonomisch – Gehard staal – Glasfiber steel – 90 cm

     Deze Talen Tools spade is ergonomisch ontworpen om het spitten aangenamer te maken voor tuiniers, hoveniers en agrariërs. De steel heeft een handige knik die zorgt voor een soepelere spitbeweging en een comfortabelere werkhouding. Dit maakt de spade bijzonder geschikt voor oudere mensen die nog steeds actief zijn in hun (moes)tuin. Het werkblad van de spade is gemaakt van gehard staal en voorzien van een zwarte, vuil- en waterafstotende coating. Deze coating helpt de snede langer scherp te houden. Om de snede scherp te houden, is het aan te raden het werkblad na gebruik schoon en droog te maken en het af en toe te behandelen met olie of teflonspray.

     De spade is uitgerust met een glasfiber steel die extra kracht biedt en minder kans op breuk heeft. De steel heeft een lengte van 90 centimeter en is afgewerkt met een comfortabele D-greep. In tegenstelling tot veelvoorkomende houten stelen, is deze glasfiber steel in een stijlvolle zwarte kleur uitgevoerd. Glasfiber is niet vatbaar voor roest en bestand tegen vuil en vocht. Het werkblad van de spade is ongeveer 20 centimeter breed, wat dit model ideaal maakt voor gebruik in lichtere grondsoorten.

     Deze spade krijgt een rating van 4,7/5 sterren.

     3. Synx Tools Spade ERGO – 110 cm

     Synx Tools Spade ERGO

     De spades van Synx Tools kenmerken zich door een geavanceerd bladontwerp, vervaardigd uit robuust boronstaal, dat stevig is gehecht aan innovatieve stelen van een composiet- en staalcombinatie. Hierdoor zijn ze uitzonderlijk licht, terwijl ze optimale stijfheid en duurzaamheid bieden. Het extra sterke en scherpe blad, voorzien van een antislip voetsteun, is perfect voor het doorsnijden van harde grond. De Push-Pull handgreep zorgt voor uitstekende controle tijdens het graven, waardoor deze spades het ideale gereedschap zijn voor werk in harde en rotsachtige grond. 

     Dit product ontving een rating van 4,7/5 sterren. 

     4. Spear & Jackson Spade Gesmeed

     Spear & Jackson Spade

     Stevige spade uit de Sovereign-serie van Spear & Jackson.

     Deze spade kenmerkt zich door een gesmeed blad met een verlengde dul en een extra klinknagel, wat zorgt voor maximale sterkte en levensduur. Dankzij een epoxy coating op het blad is deze spade beter bestand tegen roest. Het gereedschap is uitgerust met een robuuste houten steel, afgewerkt met een comfortabel T-handvat. 

     De steel is gemaakt van essenhout en de leverancier biedt 10 jaar garantie. Belangrijk: de spade dient niet als hefboom gebruikt te worden. Bij verkeerd gebruik kan het zwakste deel, in dit geval de steel, breken.

     Dit product ontving een rating van 4,8/5 sterren. 

     5. Gardena Natureline schep 100% FSC

     schep gardena

     Maak zwaar werk lichter met de NatureLine Schep van GARDENA. De handgreep is vervaardigd uit FSC® 100% gecertificeerd essenhout, afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. De ergonomisch ontworpen T-handgreep biedt comfort tijdens het gebruik. Dankzij de gebogen steel kun je comfortabel rechtop werken. Het blad van de schep is gemaakt van gehard kwaliteitsstaal en voorzien van een hoogwaardige coating. Met opstaande zijkanten is deze schep ideaal voor het opscheppen en verplaatsen van diverse materialen. Deze veelzijdige schep is perfect voor taken zoals het aanleggen van een zandbed, het verspreiden van zand over je gazon, het uitstrooien van mulch of het toevoegen van compost aan bloembedden.

     6. GARDENA NatureLine Schop – Puntspade

     GARDENA NatureLine Schop - Puntspade

     De NatureLine Puntspade van GARDENA is perfect voor het graven in, losmaken van, en verplaatsen van zware en harde grondsoorten. De stevige greep is gemaakt van 100% FSC®-gecertificeerd espenhout, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. De D-handgreep zorgt voor een goede grip, waardoor u met een rugvriendelijke houding kunt werken. Dit maakt het uitdagende werk, zoals het omgraven van bloembedden of het losmaken van de grond, veel eenvoudiger. Het sterke, scherpe blad is vervaardigd uit gehard kwaliteitsstaal met een hoogwaardige coating. Een grote voetsteun met een speciaal profiel zorgt voor een optimale krachtoverbrenging en biedt stevige grip tijdens het graven in zware grond. GARDENA verzekert de kwaliteit van de NatureLine Puntspade met een garantie van tien jaar.

     Kenmerken:

     • Lengte: 117 cm
     • Greep van hoogwaardig, 100% FSC®-gecertificeerd espenhout
     • 10 jaar garantie

     Eerder kopers lieten een 5/5 sterren rating achter.

     7. Gardena ErgoLine Spade Schop

     Gardena ErgoLine Spade Schop

     De GARDENA ErgoLine Puntspade is een uitstekend gereedschap voor diverse tuinwerkzaamheden, waaronder graven, optillen, losmaken en het verplaatsen van zware, harde aarde. Het ontwerp omvat een extra brede, ergonomisch gevormde D-handgreep, die comfortabel met beide handen vastgehouden kan worden om uw werkzaamheden te vereenvoudigen. De ovale schacht voorkomt ongewenst draaien van de hendel tijdens het gebruik, terwijl de verlengde kunststof coating zorgt voor een comfortabele, antislip grip zonder scherpe overgangen.

     Het blad van de schop, vervaardigd uit gehard kwaliteitsstaal, is uitzonderlijk scherp en duurzaam. De extra grote voetsteun met een speciaal profiel biedt stevige houvast en zorgt voor een optimale krachtoverdracht tijdens het graven. GARDENA biedt een indrukwekkende garantie van 25 jaar op deze puntspade, wat de kwaliteit en duurzaamheid onderstreept. De spade heeft een totale lengte van 117 cm, waardoor hij geschikt is voor een breed scala aan tuinwerkzaamheden.

     Eerder kopers lieten een 5/5 sterren rating achter.

     Batsen

     8. Talen Tools – Bats – Maat 00 – Blank gepolijst – Glasvezelsteel

     talen bats

     De kwaliteit van deze Talen Tools bats is duidelijk zichtbaar in het gebruik van hoogwaardige materialen zoals glasvezel en gehard blank staal. De steel, voorzien van een ergonomische T-greep voor comfortabele grip, is 110 centimeter lang, wat hem ideaal maakt voor personen van 175 centimeter of langer.

     Als je ooit hebt ervaren dat houten stelen van batsen splijten, dan is een overstap naar een glasvezelsteel een verstandige keuze. Hoewel het een grotere investering is, biedt het materiaal van de glasvezelsteel ongeveer vier keer meer sterkte dan hout, dankzij de hoge stijfheid en grotere elasticiteit. Bij het graven of verplaatsen van grond kan de juiste keuze in materiaal en maat van het werkblad veel verschil maken in het gemak van de taak. Afhankelijk van de soort grond die je verplaatst of graaft – of het nu klei, leem of lichte zandgrond is – kun je kiezen uit verschillende maten werkbladen, variërend van 21 tot 23 centimeter breed.  

     De belangrijkste voordelen van de Talen Tools bats met glasvezelsteel zijn de uitzonderlijke sterkte van de steel in vergelijking met traditioneel essenhout, het duurzame werkblad van gepolijst staal, en de comfortabele T-greep die het scheppen vergemakkelijkt.

     9. Talen Tools – Bats – Ergonomisch – Glasfiber steel – 90 cm – D-greep

     Talen Tools - Bats – Ergonomisch – Glasfiber steel – 90 cm – D-greep

     Ergonomisch ontworpen bats van Talen Tools is gericht op het verminderen van fysieke belasting tijdens het gebruik. De bats is voorzien van een lichtgewicht glasfiber steel die niet alleen sterker, maar ook lichter is dan traditioneel hout. Glasfiber is bovendien bestand tegen weersinvloeden en vuil is eenvoudig te verwijderen, wat bijdraagt aan een langere levensduur van het gereedschap. Door het gebruik van kwalitatief hoogwaardige materialen is deze bats breed inzetbaar, van landbouw en tuinbouw tot in de bouwsector.

     De steel van de bats heeft een strategisch geplaatste knik, wat de impact op polsen en spieren vermindert en zo het gebruiksgemak optimaliseert. Deze knik in de steel zorgt voor een betere werkhouding, waardoor je minder snel last krijgt van fysieke ongemakken. De knik verbetert ook het hefboomeffect van de steel, waardoor het opnemen van materialen minder inspanning vergt. Dit maakt de bats geschikt voor tuiniers en hoveniers op leeftijd.

     De bats is ook uitgerust met een D-greep die het kantelen van het werkblad vergemakkelijkt, wat handig is bij het verplaatsen van materialen. Deze D-greep zorgt ervoor dat je met minimale inspanning het werkblad kunt draaien. De steel heeft een lengte van 90 centimeter, wat een geschikte lengte is voor de meeste volwassenen. Het is belangrijk om een bats te kiezen die past bij je lichaamslengte, om overstrekking van de schouders te voorkomen.

     De voordelen van de Talen Tools ergonomische bats zijn onder andere de knik in de steel voor een comfortabele werkhouding en de veelzijdige inzetbaarheid voor tuiniers, agrariërs, stratenmakers en bouwvakkers op leeftijd.

     10. Benson Stalen Bats met Steel – 115 cm – Gehard Staal

     Benson Stalen Bats met Steel

     Deze duurzame bats, vervaardigd uit gehard staal, heeft een blad dat minder snel slijt, waardoor de bats een lange levensduur heeft. De steel, met een lengte van 115 cm, is uitgerust met een handige kunststof handgreep die extra grip en comfort biedt. Met een batsmaat van 200 × 250 mm is deze uitermate geschikt voor het verplaatsen van verschillende soorten grond. De vlakke randen van de bats zijn ook ideaal voor het afsteken van randen.

     Kenmerken:

     • Materiaal bats: gehard staal
     • Lengte steel: 115 cm
     • Breedte schep: 25 cm
     • Afmetingen bats: 200 × 250 mm
     • Uitgerust met een kunststof handgreep
     • Geschikt voor diverse lichte werkzaamheden in zand, aarde of in zwaardere grondsoorten

     Eerdere kopers gaven een 4/5 sterren beoordeling. De negatieve beoordelingen hadden geen betrekken op de schep, maar op de (gemiste) levering.

     Do it yourself-ers
     Logo
     Enable registration in settings - general