Tips voor het schoonmaken van je (nespresso) koffiezet apparaat

Begint je koffiezet apparaat minder goed te werken? Of smaak de koffie anders? Dan bestaat er een kans dat je koffiezetapparaat last heeft van kalkaanslag. Het Nederlandse leidingwater bevat kalk. Op den duur kan dit er voor zorgen dat apparatuur minder begint te werken doordat leidingen verkalken. We geven je tips hoe dit op te lossen door je koffiezetapparaat te ontkalken.

Stap een: maak de machine leeg

Haal de machine leeg en spoel je de koffiekan af onder warm water om alle oude korrels te verwijderen. Als je een espressomachine hebt met afneembare accessoires, verwijder deze dan en spoel ze schoon.

Stap twee: reinigen

Een koffiemachine kun je eenvoudig zelf ontkalken met een azijnoplossing. Dit is de eenvoudigste en goedkoopste manier om je machine te ontkalken. Azijn is een vijand van minerale kalkaanslag. Om je reinigingsmiddel klaar te maken, meng je een halve liter gedistilleerde witte azijn met een halve liter water.

Laat je zelfgemaakte reiniger door je machine lopen, net alsof je een kan koffie zet, maar dan zonder de koffie. Dit helpt kalkaanslag te verwijderen. Als je nog steeds kalkvlekken ziet aan de buitenkant van het apparaat, dompel dan een stuk doek in de azijnoplossing en breng dit rechtstreeks op de kalkaanslag aan. 

Nadat je hebt gereinigd kan er een azijn smaak achterblijven. Zet nog een keer koffie met heet water om restanten azijn uit je machine te krijgen. Het kan zijn dat ook je eerste kan koffie nog een nasmaakje heeft, maar deze zal als het goed is verdwijnen als je een aantal keer koffie hebt gezet.

Je kunt ook gebruik maken van een vloeibaar ontkalkingsmiddel. Spoel het apparaat nadien na, voordat je het eerste bakje koffie na ontkalken zet en werk het eerste bakje koffie voor de zekerheid in de gootsteen.  

Tip: maak gebruik van vloeibare ontkalker

ontkalker

Met de literfles Scanpart ontkalker, ontkalkt u gemakkelijk en snel uw apparaten.

Passend voor: volautomaten, espresso- en koffiemachines en thee- en waterkokers. 

Extra veilig voor de leidingen, metalen en rubbers in uw machine. Tast de kwaliteit van het drinkwater niet aan.

1 Reactie
  1. de vraag is: hoe kan ik het waterbakje schoon krijgen er zit ook kalkaanslag in

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general