Het beste graszaad voor een prachtig groen gazon

Een weelderig groen gazon is de droom van menig tuinliefhebber. Het creëert een oase van rust en schoonheid, een plek waar men kan ontspannen en genieten van de natuurlijke pracht. Maar achter elk perfect gazon schuilt een essentieel element dat vaak over het hoofd wordt gezien, namelijk: graszaad. Graszaad vormt de basis voor een gezond en weelderig gazon en speelt een cruciale rol bij het creëren van een prachtig groen tapijt. In deze introductie zullen we de fascinerende wereld van graszaad verkennen, van de verschillende soorten tot de beste zaaimethoden en het belang van de juiste zorg.

Graszaad is de bron van nieuw leven voor een gazon. Het bestaat uit kleine, maar krachtige zaden afkomstig van verschillende grassoorten. Elk type graszaad heeft zijn eigen unieke eigenschappen, zoals groeisnelheid, textuur en tolerantie voor verschillende omstandigheden. Veel voorkomende grassoorten die gebruikt worden in graszaadmengsels zijn onder andere Engels raaigras, veldbeemdgras en roodzwenkgras. Elk van deze grassoorten heeft specifieke kenmerken die van invloed zijn op de uiteindelijke uitstraling en duurzaamheid van het gazon.

Maken van de juiste keuze

Het kiezen van het juiste graszaad is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het klimaat, de bodemgesteldheid en het beoogde gebruik van het gazon. In gebieden met een gematigd klimaat, waar de seizoenen goed zijn afgebakend, zijn mengsels van verschillende grassoorten vaak de beste keuze. Deze mengsels bieden een optimale groei gedurende het hele jaar en zijn bestand tegen ziektes, droogte en schaduw. In warme klimaten kan het gebruik van warm-seizoensgrassen, zoals bermudagras of zoysiagrassen, de voorkeur hebben vanwege hun hittebestendigheid en droogtetolerantie.

Het zaaien van graszaad is een kunst op zich. Een goede voorbereiding van de bodem is essentieel voor een succesvolle ontkieming. Het is belangrijk om de grond los te maken en eventuele onkruiden te verwijderen. Dit creëert een gezonde omgeving waarin de graszaden kunnen ontkiemen en groeien. Het zaaien kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van de grootte van het te bezaaien gebied. Voor kleinere oppervlakken kan handmatig zaaien met een strooiwagen of zelfs met de hand voldoende zijn. Voor grotere oppervlakken kan gebruik worden gemaakt van een zaaier op wielen of een speciale zaaimachine.

Na het zaaien

Na het zaaien is het van cruciaal belang om het graszaad goed te verzorgen. Regelmatig water geven is essentieel om de kieming te bevorderen en het jonge gras gezond te houden.

Ook is het belangrijk om het gazon regelmatig te bemesten om de groei en gezondheid van het gras te bevorderen. Er zijn speciale meststoffen verkrijgbaar die specifiek zijn ontwikkeld voor nieuw gezaaid gras. Deze meststoffen bevatten de juiste voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde ontwikkeling van het gras. Het is raadzaam om de instructies op de verpakking nauwkeurig te volgen om overbemesting te voorkomen, wat schadelijk kan zijn voor het gras.

Ook is het belangrijk om het gazon regelmatig te bemesten om de groei en gezondheid van het gras te bevorderen. Er zijn speciale meststoffen verkrijgbaar die specifiek zijn ontwikkeld voor nieuw gezaaid gras. Deze meststoffen bevatten de juiste voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde ontwikkeling van het gras. Het is raadzaam om de instructies op de verpakking nauwkeurig te volgen om overbemesting te voorkomen, wat schadelijk kan zijn voor het gras.

Naarmate het gras groeit, is het belangrijk om het regelmatig te maaien. Dit bevordert een dichte en gelijkmatige groei van het gazon. Het is echter essentieel om de juiste maaihoogte aan te houden, afhankelijk van het grassoort. Te kort maaien kan het gras beschadigen en vatbaar maken voor ziektes en onkruid. Een algemene richtlijn is om niet meer dan een derde van de totale grashoogte te maaien.

Graszaad kan ook gebruikt worden om kale plekken in een bestaand gazon te herstellen. Het kan gebeuren dat bepaalde delen van het gazon beschadigd raken door bijvoorbeeld droogte, ziektes of intensief gebruik. In dergelijke gevallen kan het zaaien van graszaad op de kale plekken helpen om het gazon weer volledig en gezond te maken. Het is belangrijk om de oorzaak van het probleem aan te pakken voordat het graszaad wordt gezaaid, om ervoor te zorgen dat de nieuwe graszaden de best mogelijke omstandigheden hebben om te groeien.

Graszaden

Als hierboven terug te lezen i, is graszaad is de essentiële basis voor een prachtig groen gazon. Het kiezen van het juiste graszaad, het correct zaaien en zorgen voor de juiste verzorging zijn essentiële stappen om een gezond en weelderig gazon te creëren. We zetten een aantal soorten op een rij. Bereken voordat je bestelt, altijd eerst hoeveel graszaad je nodig bent. Dit is afhankelijk van het aantal vierkante meters grond.

Graszaad voor normaal gazon

Over het algemeen wordt er voor een gazon rond de woning doorgaans voor Speel / Sport  graszaad gekozen. 

DCM graszaad Speel & Sport - ijzersterk gazon - 1,5kg tot 75m²

 

Dit graszaad van DCM zorgt voor een ijzersterke grasmat, die mooi vol blijft, zelfs bij intensief gebruik. Het graszaad kiemt snel, ook bij lagere temperaturen. De grasmat groeit snel dicht, waardoor onkruiden minder kans maken. 

Barenbrug graszaad speelgazon

RPR is een zelfherstellend Engels raaigras dat uitlopers vormt. Door de uitlopers is RPR vele malen sterker dan andere soorten Engels raaigras, terwijl het wel dezelfde snelheid behoudt. Het resultaat is een zelfherstellend Engels raaigras dat prima bestand is tegen betreding en waarvan de optische kwaliteit hoog is. 

Bar Power RPR is inzetbaar voor veel verschillende doeleinden. Of het nu in uw tuin, op het plaatselijke trapveldje of in het park is.

De 5 sterren beoordeling op Bol.com geeft aan dat dit een zeer gewild product is.

Pokon Graszaad Inzaai - 500gr - Gazonzaad - Geschikt voor 100m²

Pokon staat al jaren bekend om hun graszaad. De naam doet eer aan. Dit gazonzaad is geschikt voor een ijzersterk gazon en is tevens zelfherstellend.

Net als Barenbrug, maakt ook Pokon gebruik van RPR technologie.

De standaard verpakking is 500 gram. Dit is genoeg voor ongeveer 25m2. 

Graszaad voor herstel en bijzaaien

Graszaad dat speciaal gericht is op grasherstel wordt vaak aangeduid als herstelgraszaad of herstelgazonzaad. Dit type graszaad is samengesteld uit specifieke grassoorten die snel kiemen, dicht groeien en goed bestand zijn tegen stressfactoren zoals droogte, schaduw en intensief gebruik. Het is ontworpen om kale plekken in het gazon te herstellen en het gras snel weer volledig te laten groeien.

Moowy Snel Herstel Graszaad voor 50m²

Moowy bied quick repair graszaad aan, wat geschikt is om kale plekken in je gazon te herstellen. 

Het zaad ontkiemt in 7 – 14 dagen en is geschikt voor het Nederlandse klimaat. Daarnaast geeft Moowy aan dat het zaad de winter overleeft, mocht je in het najaar besluiten te zaaien.

ECOstyle Graszaad Herstel Snelkiemend

ECOstyle Graszaad Herstel Snelkiemend Gazon Gras

Met name na de winterperiode of door bijvoorbeeld verticuteren, ontstaan er kale plekken in het gazon. Ecostyle biedt deze graszaad voor herstel aan om kale plekken te herstellen.

Verzorging na ontkieming 

Volg de aanbevelingen op de verpakking voor de juiste hoeveelheid meststof en breng deze gelijkmatig aan.

Controleer regelmatig op onkruidgroei en verwijder onkruid handmatig zodra ze opkomen. Wees voorzichtig bij het gebruik van chemische onkruidverdelgers, want sommige kunnen schadelijk zijn voor het jonge gras. Lees de instructies zorgvuldig door voordat je onkruidverdelgers gebruikt en pas ze toe volgens de aanbevelingen.

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general