Droogtijd en Condities van Egaline

Egaline, een vloeibare zelfnivellerende cementgebonden mortel, wordt vaak gebruikt om oneffen vloeren te egaliseren voordat vloerbekleding zoals tegels, laminaat of tapijt wordt aangebracht. Een van de cruciale aspecten van het werken met egaline is de droogtijd.

Raadpleeg altijd de handleiding van het product, omdat de kenmerken per product kunnen verschillen. Mocht je een algemene toelichting zoeken, dan gaan we graag verder op je vraag in. Hier zijn enkele details over de droogtijd en de condities waaronder egaline optimaal kan drogen.

Droogtijd van Egaline:

Een algemene regel is dat een vloer die geëgaliseerd is met egaline na ongeveer 24 uur begaanbaar is. Dit betekent echter niet dat de vloer volledig is uitgehard en gereed is voor vloerbekleding. De exacte droogtijd varieert afhankelijk van de dikte van de aangebrachte laag, de omgevingscondities en het specifieke product dat wordt gebruikt.

  1. Dikte: Een dunnere laag egaline droogt sneller dan een dikkere laag. Een laag van 1 mm kan bijvoorbeeld binnen 4-6 uur drogen, terwijl een laag van 10 mm tot 24 uur kan duren.
  2. Diepte van de dekvloer: Bij dikkere lagen is het essentieel om rekening te houden met de extra droogtijd. Als vuistregel geldt: voor elke extra centimeter dikte kan het nog eens 24 uur extra droogtijd vergen.

Optimale Droogcondities:

De droogtijd van egaline kan worden beïnvloed door de omgevingscondities. Hier zijn enkele factoren waarmee rekening moet worden gehouden:

  1. Temperatuur: De ideale temperatuur voor het drogen van egaline ligt tussen 18°C en 22°C. Bij temperaturen onder de 5°C kan egaline niet correct uitharden, wat leidt tot een zwakke en broze vloer. Bij hoge temperaturen droogt egaline sneller, maar dit kan leiden tot een ongelijke afwerking.
  2. Luchtvochtigheid: Egaline heeft een relatieve luchtvochtigheid van minder dan 70% nodig om goed uit te harden. Bij een hogere luchtvochtigheid kan het langer duren voordat de egaline droogt, en er kunnen vochtproblemen optreden zoals blaasvorming.
  3. Ventilatie: Goede ventilatie versnelt het droogproces van egaline. Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is, maar voorkom tocht, omdat dit het oppervlak te snel kan laten drogen, wat leidt tot scheurvorming.
  4. Ondergrond: De voorbereiding van de ondergrond speelt ook een rol bij de droogtijd. Een poreuze ondergrond, zoals beton, kan helpen om de egaline sneller te laten drogen door overtollig vocht op te nemen. Het is echter essentieel om de ondergrond vooraf te behandelen met een primer om een goede hechting te garanderen en te voorkomen dat het vocht te snel wordt geabsorbeerd, wat kan leiden tot een zwakke laag egaline.

Tips en Aandachtspunten:

  • Volg altijd de aanbevelingen van de fabrikant op de verpakking of in de technische datasheet.
  • Test de droogheid van de egaline voordat je verder gaat. Dit kan gedaan worden met een eenvoudige vochtigheidstest.
  • Wacht altijd met het aanbrengen van vloerbekleding totdat de egaline volledig droog is. Vroegtijdig aanbrengen kan leiden tot hechtingsproblemen of schade aan de vloerbekleding.
  • Gebruik indien nodig ontvochtigers om de luchtvochtigheid te reguleren en het droogproces te versnellen.

Conclusie:

Het correct laten drogen van egaline is cruciaal voor de levensduur en kwaliteit van de afgewerkte vloer. Door rekening te houden met de dikte van de aangebrachte laag en de omgevingscondities, en door de aanbevelingen van de fabrikant nauwgezet te volgen, kun je een sterke en vlakke ondergrond creëren die klaar is voor vloerbekleding.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general