Inktvlek in kleding? Mogelijkheden om de vlek weg te krijgen

Inktvlekken op kleding zijn een veelvoorkomend probleem, vooral in huishoudens met kinderen, op kantoren, of voor iedereen die regelmatig een pen gebruikt. Inkt kan lastig te verwijderen zijn, maar met de juiste technieken en een beetje geduld is het mogelijk om je kleding te redden. Dit artikel biedt een uitgebreide gids over hoe je inktvlekken uit kleding kunt verwijderen.

Voorbehandeling van de Vlek

 1. Identificeer het type inkt: Voordat je begint met schoonmaken, is het belangrijk om te weten met welk type inkt je te maken hebt. Watergebaseerde inkten zijn meestal makkelijker te verwijderen dan oliegebaseerde inkten of permanente markers.
 2. Verwijder overtollige inkt: Als de inktvlek nog vers is, gebruik dan een schoon, droog doekje of keukenpapier om zoveel mogelijk inkt te deppen. Vermijd wrijven, want dat kan de inkt verder in de stof verspreiden.

Reinigingsmethodes

 1. Alcohol: Voor veel soorten inkt, vooral balpeninkt, werkt alcohol goed. Breng wat alcohol (bijvoorbeeld isopropylalcohol) aan op een schone doek of wattenbol en dep voorzichtig op de vlek. Laat het een paar minuten inwerken en dep dan met een schone doek totdat de inkt is opgelost.
 2. Melk: Een ouderwetse truc is het gebruik van melk. Leg het bevlekte gedeelte in een kom met melk en laat het een nacht weken. Spoel het daarna uit en was het zoals gewoonlijk.
 3. Haarlak: Haarlak, met name de goedkopere soorten die alcohol bevatten, kan effectief zijn bij het verwijderen van inktvlekken. Spuit de haarlak op de vlek, laat het even inwerken en dep dan voorzichtig met een doek.
 4. Wasmiddel en borstelen: Breng een klein beetje vloeibaar wasmiddel direct op de vlek aan. Gebruik een oude tandenborstel om het middel in te borstelen. Spoel het daarna uit.

Speciale behandelingen

 1. Glycerine: Glycerine kan helpen om inktvlekken te verzachten en te verwijderen. Breng glycerine aan op de vlek, laat het even inwerken en was het kledingstuk daarna zoals gebruikelijk.
 2. Azijn en maïzena: Maak een pasta van azijn en maïzena. Breng deze pasta aan op de vlek, laat het drogen en borstel het dan weg. Was het kledingstuk vervolgens.

Machine wassen

Na de voorbehandeling, was het kledingstuk in de wasmachine. Gebruik koud water, want warm water kan ervoor zorgen dat de inkt zich verder in de stof nestelt. Voeg een goede kwaliteit wasmiddel toe en overweeg een vlekverwijderaar als de vlek hardnekkig is.

Preventie en onderhoud

 1. Gebruik een schort of oude kleding: Bij het werken met inkt, draag een schort of oude kleding om vlekken te voorkomen.
 2. Controleer zakken op pennen: Voorkom inktvlekken door te controleren of er geen lekkende pennen in de zakken van je kleding zitten.
 3. Vlekverwijderaar in huis: Het is handig om altijd middelen zoals alcohol of haarlak in huis te hebben voor onverwachte inktvlekken.

Door deze tips en methoden te volgen, kun je de meeste inktvlekken effectief uit kleding verwijderen. Belangrijk is om geduldig te zijn en meerdere methoden te proberen als een vlek bijzonder hardnekkig is. Met de juiste zorg en aandacht kan zelfs een grote inktvlek worden overwonnen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general