Veel mensen vergeten de wasmachine schoon te maken – dit is hoe je te werk gaat!

De wasmachine is een onmisbaar apparaat in vrijwel elk huishouden. Het zorgt ervoor dat onze kleren, beddengoed en handdoeken schoon en fris blijven. Maar net zoals elk ander apparaat, heeft de wasmachine zelf ook af en toe wat zorg nodig. Hier zijn enkele redenen waarom het schoonmaken van de wasmachine van cruciaal belang is:

 1. Optimale prestaties: Door de wasmachine schoon te houden, zorgt u ervoor dat hij efficiënt blijft werken. Ophoping van vuil, zeepresten of minerale afzettingen kan de werking van de machine belemmeren en de wastijd verlengen.
 2. Levensduur verlengen: Regelmatige schoonmaakbeurten voorkomen vroegtijdige slijtage en kunnen de levensduur van de machine verlengen, waardoor u op de lange termijn geld bespaart.
 3. Voorkomen van onaangename geurtjes: Resten van wasmiddel, vuil en vocht kunnen samenwerken om schimmel en bacteriën in de machine te laten groeien. Dit kan leiden tot een onaangename geur die op je kleding kan worden overgedragen.
 4. Betere wasresultaten: Een schone wasmachine zorgt voor een schonere was. Als de trommel of het zeepbakje vervuild is, kan dit vlekken of een doffe waas op je kleding achterlaten.

Voordat je begint met het schoonmaken van je wasmachine, is het handig om een paar schoonmaakartikelen bij de hand te hebben. Deze zijn onder andere:

 • Witte azijn
 • Zuiveringszout (baking soda)
 • Een zachte doek of spons
 • Een oude tandenborstel
 • Rubberen handschoenen

Aanpak

Het goed en regelmatig schoonmaken van uw wasmachine hoeft geen ingewikkelde klus te zijn. Met de volgende stappen kunt u de frisheid en efficiëntie van uw apparaat behouden:

 1. Reinig het zeepbakje: Begin met het zeepbakje, aangezien dit een plek is waar vaak resten van wasmiddel en wasverzachter achterblijven. Haal het bakje uit de machine (indien mogelijk) en week het in warm water. Gebruik een oude tandenborstel om de resten te schrobben. Spoel het daarna grondig af en plaats het terug.
 2. Trommel schoonmaken: De trommel kan worden gereinigd met een mengsel van water en azijn. Vul de machine met heet water en voeg een liter witte azijn toe. Start een lange wascyclus zonder wasgoed. De azijn helpt bij het losmaken van zeepresten en kalk, en desinfecteert tegelijkertijd de machine.
 3. Rubbers en deur afdichting: Controleer de rubberen afdichtingen van de deur op restjes, schimmel of zeepresten. Trek rubberen handschoenen aan en maak een mengsel van water en een beetje azijn of een milde zeep. Gebruik een spons of een doek om de rubberen manchet (de rubberen rand rond de opening van de trommel) grondig schoon te maken. Gebruik een oude tandenborstel om moeilijk bereikbare plekken te schrobben.

Tot slot

Er zijn ook speciale reinigingsmiddelen op de markt die speciaal zijn ontworpen voor het schoonmaken van wasmachines. Deze middelen kunnen zeer effectief zijn in het verwijderen van hardnekkige aanslag en slechte geuren. Lees altijd de instructies op het etiket en volg deze nauwgezet op om te voorkomen dat je de wasmachine beschadigt.

Let bij het schoonmaken van de wasmachine is ook op het milieu. Kies waar mogelijk voor milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en beperk het gebruik van heet water om energie te besparen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general