Frame zonnepanelen plat dak zelf maken

Met de groeiende belangstelling voor duurzame energie kiezen steeds meer huiseigenaren voor zonnepanelen. Hoewel er op de markt veel kant-en-klare oplossingen beschikbaar zijn, kiezen sommige doe-het-zelvers ervoor om zelf een frame voor hun zonnepanelen te maken. Als je overweegt om zelf een zonnepanelen frame te bouwen voor op je platte dak, zijn hier enkele overwegingen en stappen om te volgen.

Overwegingen:

  1. Gewicht en Draagvermogen: Platte daken hebben een bepaald gewichtsvermogen. Voordat je met je project begint, is het belangrijk om te berekenen hoeveel gewicht je dak kan dragen. Zorg ervoor dat het gewicht van de zonnepanelen, het frame en alle extra belasting (bijvoorbeeld sneeuw) niet het maximale draagvermogen overschrijdt.
  2. Materiaalkeuze: Het materiaal van het frame moet bestand zijn tegen weersinvloeden, corrosie en UV-straling. Aluminium is een populaire keuze omdat het lichtgewicht, sterk en corrosiebestendig is.
  3. Hellingshoek: Om de efficiëntie van zonnepanelen te maximaliseren, moet je rekening houden met de hellingshoek van de panelen. In Nederland ligt de ideale hellingshoek tussen de 30 en 36 graden. Deze hoek zorgt ervoor dat de zonnepanelen het maximale zonlicht kunnen opvangen.

Stappenplan voor het maken van een zonnepanelen frame:

  1. Ontwerp en planning: Maak een schets van het gewenste frame, rekening houdend met de afmetingen van je zonnepanelen en de ruimte die beschikbaar is op je dak. Denk na over de afstand tussen de panelen en hoe ze op het frame worden bevestigd.
  2. Materialen aanschaffen: Op basis van je ontwerp kun je de benodigde materialen en bevestigingsmiddelen aanschaffen. Overweeg ook de aanschaf van rubberen of kunststof voetjes om het frame op te laten rusten. Dit helpt om je dakbedekking te beschermen.
  3. Constructie van het frame: Begin met het zagen van het aluminium (of het door jou gekozen materiaal) in de juiste lengtes. Boor vervolgens gaten waar nodig voor bevestigingsmiddelen. Assembleer het frame met roestvrijstalen schroeven of bouten. Zorg ervoor dat alle verbindingen stevig en veilig zijn.
  4. Panelen bevestigen: Plaats de zonnepanelen op het frame en bevestig ze met de daarvoor bestemde klemmen of bevestigingsmiddelen. Zorg ervoor dat ze stevig vastzitten en niet kunnen verschuiven of vallen.
  5. Frame op het dak plaatsen: Plaats het frame met de zonnepanelen op het dak. Gebruik ballast (zoals stenen of betonnen blokken) om het frame op zijn plaats te houden en te voorkomen dat het wegglijdt of omwaait. Zorg ervoor dat deze ballast het dak niet beschadigt.
  6. Aansluiting en bedrading: Nu het frame en de panelen zijn geïnstalleerd, moet je de zonnepanelen aansluiten op je elektrisch systeem. Dit kan een complexe taak zijn, afhankelijk van je ervaring. Het kan verstandig zijn om een professional in te schakelen voor deze stap.

Het zelf bouwen van een zonnepanelen frame is een lonend project voor de handige doe-het-zelver. Het geeft je niet alleen de voldoening van een zelf voltooid project, maar stelt je ook in staat om aanzienlijk te besparen op installatiekosten. Echter, zorg ervoor dat je je goed voorbereidt en dat veiligheid altijd voorop staat voor zowel de elektrische installatie, maar ook jouw eigen veiligheid bij werken op hoogte.

Inspiratie video

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general