Alles wat je moet weten over oliekeerringen

Als je niet technisch onderlegd bent, frons jij je wenkbrauwen waarschijnlijk als je iemand over oliekeerringen hoort praten. Toch worden deze keerringen ook in jouw omgeving gebruikt, want ze zitten bijvoorbeeld in wasmachines en vaatwassers. Ook in de industrie worden oliekeerringen veelvuldig toegepast. Wil je wat meer over deze onderdelen weten? Lees dan vooral verder. In deze tekst vertellen wij je namelijk alles wat je moet weten over oliekeerringen.

Wat zijn oliekeerringen precies?
Machines en apparaten die bewegende of ronddraaiende onderdelen hebben, zijn vaak voorzien van een oliekeerring. Doordat deze machines en apparaten vaak aangedreven worden door vloeistoffen en/of gassen, is het van belang dat er geen lekkage ontstaat. Een tekort aan een vloeistof of gas kan de werking van het apparaat namelijk beïnvloeden. Hier komt een oliekeerring om de hoek kijken. Dit onderdeel zorgt er namelijk voor dat vloeistoffen en gassen niet uit de machine of het apparaat kunnen lekken. Hierdoor werkt een machine of apparaat vrijwel altijd naar behoren.

Opbouw van een oliekeerring
De meeste oliekeerringen zijn opgebouwd uit verschillende lagen. Te beginnen met de buitenmantel. Bij een oliekeerring van SealSupply garandeert dit onderdeel een veilige, statische afdichting. Ook zorgt deze mantel ervoor dat de oliekeerring in het huis geen kant op kan. In de meeste gevallen is de buitenmantel gemaakt van stevig metaal, maar soms ook van elastomeer. Een oliekeerring bestaat daarnaast uit een verstevigingsring, die voor de nodige stabiliteit zorgt. Tot slot bevat een oliekeerring een afdichtingslip. Doordat deze voorzien is van een veer, kan hij een roterende druk uitoefenen. Je kunt eventueel voor een oliekeerring met stoflip kiezen, zodat stof en vuil van niet van buiten naar binnen kan.

Bescherming van andere onderdelen
Een oliekeerring wordt in de meeste gevallen in combinatie met een as gebruikt. Zodra deze as draait, wil je voorkomen dat bijvoorbeeld olie, smeermiddel of koelvloeistof langs de as kan lekken. Dit is de één van de redenen dat er in machines en apparaten een oliekeerring wordt gebruikt. Daarnaast biedt zo’n ring bescherming voor andere onderdelen, zoals lagers. Als er niets langs de as naar buiten kan vloeien, gaan de meeste onderdelen langer mee. Kies je voor een oliekeerring met stoflip? Dan komt dit de prestaties van een machine of apparaat vaak ten goede, want er kan geen rommel van buitenaf naar binnen komen.

Oliekeerring vs. O-ring
Naast een oliekeerring kan ook een O-ring als afdichting gebruikt worden. Ondanks dat beide ringen de nodige overeenkomsten hebben, zijn er ook verschillen. Zo hebben de O ringen van SealSupply bijvoorbeeld een minder complexe constructie dan oliekeerringen. Dit komt vooral door de lip die constant in contact staat met de as, iets wat bij O-ringen niet het geval is. Ook verschilt de manier van afdichten. Oliekeerringen drukken tegen de draaiende as, terwijl O-ringen samengeperst wordt tussen onderdelen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general