Zelf op een diervriendelijke manier muizen verjagen: zo doe je dat.

Muizen in huis of in de schuur hebben is heel vervelend. Ze knagen spullen kapot, en laten keutels achter. Als die-het-zelver wil je geen ongediertebestrijder in de arm nemen. Gelukkig is er veel wat je zelf kunt doen om muizen te verjagen, op een manier waarbij je geen dierenleed heeft toe te passen. Hoe kun je effectief muizen op een diervriendelijke manier bestrijden? Er volgen hier een aantal tips.

Van bestrijden tot verjagen

Vroeger wilde men vooral muizen bestrijden door ze te doden, bijvoorbeeld met gif. Om een aantal redenen is deze methode niet constructief. Afgezien van het feit dat gif de muizen leed veroorzaakt, blijven er ook stinkende muizenlijkjes achter die niet altijd makkelijk te vinden zijn. Bovendien biedt gif geen enkele garantie dat de muizen niet terugkomen. Omdat muizen deel uitmaken van een natuurlijk ecosysteem, is het ook effectiever dat ze ergens anders naartoe gaan dan dat ze gedood worden. Daarom is de focus tegenwoordig verlegd van muizen bestrijden tot muizen verjagen.

Hulpmiddelen op de markt

Voor het verjagen van muizen zijn op de markt een aantal hulpmiddelen verkrijgbaar. Zo is er de elektronische muizenverjager. Deze zenden een elektromagnetisch veld uit zodra ze ingeplugd worden. Dit veld veroorzaakt stress bij muizen en ratten, waardoor ze bij het veld vandaan zullen willen komen. Het betreft een laag signaal, dat geen stress veroorzaakt voor andere dieren zoals honden of katten. Zet de elektronische units verspreid over het huis neer, zodat er overal een veld ontstaat. Vermijd echter om de units dicht bij grote stroomverbruikers te plaatsen, bijvoorbeeld koelkasten, wasmachines of boilers. Een andere mogelijkheid is tupoleum. Dit is een geurstof die de ongewenste knaagdieren zal verdrijven. Echter, door de zeer indringende geur is tupoleum niet geschikt om in leefruimtes te gebruiken. Voor een schuur of buitenverblijf daarentegen is het perfect, vooral als er op die plek geen mogelijkheid is om elektromagnetische units te plaatsen.

Natuurlijke hulpmiddelen

Daarnaast zijn er een aantal natuurlijke hulpmiddelen die de muizen kunnen afschrikken. Pepermuntolie is zo’n middel. Muizen kunnen slecht tegen de geur van menthol, terwijl die voor mensen juist aangenaam is. Gebruik daarbij wel etherische oliën, in plaats van blaadjes of pepermunt snoepjes. Verse blaadjes zullen maar geringe tijd sterk ruiken. Een etherische olie, daarentegen, heeft een sterkere geur die langer blijft hangen. Drenk wat watjes in de pepermuntolie, en leg ze op verschillende plekken in huis. Daarnaast worden muizen afgeschrikt door scherpe geuren, bijvoorbeeld van chilipepers of uien. Door een chilipeper of ui in stukjes te snijden zullen ze een sterkere geur verspreiden dan wanneer je ze heel neerlegt.

Voorkomen is beter dan verjagen

Als de muizen eenmaal weg zijn, is het zaak om te zorgen dat ze niet meer terugkeren. Zo zijn de muizen ooit ergens door naar binnen gekomen. Controleer of er gaten in de spouwmuren zitten en dicht die, zodat de toegang voor muizen afgesloten wordt. Zorg er ook voor dat muizen niet gelokt worden door rondslingerende voedselbronnen. Veel muizen worden aangetrokken door vogelvoer, zowel vogelkooien binnen als volières buiten. Zorg ervoor dat er ‘s avonds geen vogelvoer meer in de hokken ligt, want muizen zijn nachtdieren en zullen er vooral ‘s nachts op af komen. Maak de hokken en de omgeving waar ze staan regelmatig grondig schoon, zodat je zeker weet dat er niet ergens per ongeluk vogelzaad blijft liggen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general