Zo structureer je je werkplaats

Ongeacht of je een professionele monteur bent of handig bent met het onderhouden van je particuliere auto: het hebben van een georganiseerde werkomgeving is een fijn beginpunt! Het werken in een nette, gestructureerde omgeving is niet alleen esthetisch een voordeel, maar het stimuleert ook netjes werken en netjes houden. Daarnaast bevordert het de veiligheid en zorgt het voor efficiëntie! Je hoeft immers minder lang te zoeken!

In dit artikel gaan we je uitleggen hoe je kunt beginnen met het structureren van jouw werkplaats of garage! Sommige tips zul je wellicht ook herkennen als het 5s systeem!

Schikken en scheiden

Allereerst is het van belang om je werkplaats te schikken en te scheiden. Dit kun je bewerkstelligen door je werkplaats in verschillende zones in te delen. Zoals een zaagzone, een werkbank zone enzovoort. Dit helpt bij het behouden van orde en zorgt ervoor dat gereedschap en materialen en zorg je dat gereedschap dicht bij de relevante werkplek ligt. Hulpmiddelen als een werkplaatskast kunnen meerwaarde bieden in dit proces. Hierin berg je los slingerend gereedschap op. Daarnaast biedt het prima mogelijkheden om te standaardiseren, waar we later in dit artikel nog op ingaan.

Schoonmaken

Deze stap spreekt voor zich! Begin met een initiale schoonmaak van de werkomgeving. Daarna is het de kunst om de omgeving netjes te houden. Werk je met meer mensen in een werkplaats? Maak dan ook afspraken over de schoonmaak. Controleer waar vuil ophoopt en zorg voor preventieve maatregelen. Maak je bijvoorbeeld veel gebruik van een bandzaagmachine? Zorg voor een goede afzuiginstallatie die aangesloten is op een vuilniszak. Op deze manier houd je de machine en ook de omgeving eromheen schoon. Daarnaast biedt het voordelen voor degene die de machine bedient.

Standaardiseren

Eerder noemden we standaardiseren al. Zorg ervoor dat je vaste plekken hebt voor gereedschap. Het helpt om dit te markeren. Heb je bijvoorbeeld een gereedschapswand? Maak dan visuele markeringen voor vaste plekken van gereedschap. Het valt dan direct op als gereedschap mist en het stimuleert om gereedschap terug te plaatsen. Als je een eigen werkplaats hebt, denk je misschien dat het een stap te ver is, maar het kan ook dan zeker meerwaarde bieden! Mocht je met een groep werken in de werkplaats, vergeet dan ook niet hier afspraken over te maken. Zo kun je afspreken dat iedereen eind van de dag een controle ronde doet om te kijken of er niet nog ergens iets rondzwerft. Dit herken je dan door het ontbreken van gereedschap op een gevisualiseerde positie!

Steunen

Deze laatste stap is met name voor gedeelde werkplaatsen van belang. Zorg ervoor dat je blijft verbeteren. De opzet die je had bedacht is misschien nog niet de meest gefinetunede. Bespreek verbeterpunten en zet ze om in actie!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general