Amaryllis planten verzorg je zo!

De Amaryllis, met zijn indrukwekkende trompetvormige bloemen en lange elegante stelen, is een favoriete kamerplant, vooral tijdens de wintermaanden. Het kweken en verzorgen van een Amaryllis kan zowel lonend als fascinerend zijn. Hier volgen gedetailleerde instructies over het verzorgen van deze prachtige bloem:

1. Keuze van de Bol

De kwaliteit van de Amaryllis begint bij de bol. Kies een grote, stevige bol zonder zichtbare beschadigingen of schimmel. Een grotere bol betekent vaak meer bloemstelen en dus meer bloemen.

2. Planten

Gebruik een pot die slechts iets groter is dan de bol zelf, met een goede afwatering. Vul de pot met een goed doorlatende potgrond en plant de bol zodanig dat de bovenste helft boven de aarde uitsteekt. Druk de aarde lichtjes aan en geef matig water.

3. Water geven

Water geven is cruciaal voor de Amaryllis. In het begin, direct na het planten, is matig water voldoende. Zodra je groei ziet, meestal in de vorm van een groene stengel, verhoog je de hoeveelheid water. Zorg echter dat de bol niet in water staat, dit kan rotten veroorzaken.

4. Licht en Temperatuur

Amaryllissen houden van licht. Plaats ze op een zonnige plek, maar vermijd direct zonlicht in de zomermaanden. Een ideale temperatuur voor groei is tussen de 20-25°C. Zodra de bloemknoppen verschijnen, kun je de plant iets koeler zetten om de bloei te verlengen.

5. Bemesten

Terwijl de Amaryllis groeit, voed je hem elke 2-3 weken met een algemene vloeibare meststof. Dit bevordert een gezonde groei en stimuleert de bloei.

6. Na de Bloei

Na de bloei snijd je de oude bloemstelen af, maar laat je het blad staan. Deze bladeren verzamelen en slaan energie op in de bol voor de volgende bloeicyclus. Blijf de plant regelmatig water geven en voeden.

7. Rustperiode

De Amaryllis heeft een rustperiode nodig om opnieuw te kunnen bloeien. Nadat het blad is afgestorven, vermindert u het water geven en laat u de bol uitdrogen. Bewaar de pot op een koele, donkere plek voor een periode van 2-3 maanden. Vermijd volledige uitdroging van de bol door sporadisch een beetje water te geven.

8. Opnieuw Planten

Na de rustperiode verplaats je de Amaryllis naar een warmere plek en begin je weer met regelmatig water geven. Als de plant te lang in dezelfde potgrond heeft gestaan, overweeg dan om hem te verpotten met verse aarde. Dit kan het begin zijn van een nieuwe groei- en bloeicyclus.

9. Ziekten en Plagen

De Amaryllis is relatief resistent tegen veelvoorkomende ziekten en plagen. Echter, een te natte grond kan bollenrot veroorzaken. Let ook op voor het Amaryllisluis, een insect dat zich voedt met het sap van de plant. Regelmatige inspectie en, indien nodig, behandeling met insectendodende zeep kan dit probleem bestrijden.

10. Forceren van Bloei

Het is mogelijk om de Amaryllis te “forceren” om op een specifiek moment te bloeien, bijvoorbeeld tijdens de feestdagen. Begin 6-8 weken voor de gewenste bloeitijd met het opnieuw water geven en het plaatsen op een warme, lichte plek.

Conclusie

De Amaryllis is een prachtige en opvallende plant die met de juiste verzorging jaar na jaar kan bloeien. Hoewel het verzorgen van een Amaryllis specifieke stappen en aandacht vereist, zijn de spectaculaire bloemen die het produceert de moeite meer dan waard. Door de bol na de bloei goed te verzorgen en een juiste rustperiode te geven, kun je elk jaar opnieuw genieten van de majestueuze bloei van de Amaryllis. Deze plant, vaak geassocieerd met de feestdagen, brengt warmte en kleur in huizen tijdens de koudere maanden en blijft een favoriet bij veel tuiniers en plantenliefhebbers.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general