De herfst komt er aan: zo houd je je tuin schoon van bladeren

De herfst komt er weer aan! De bomen veranderen van kleur en laten hun bladeren vallen. Hoewel dit een prachtig gezicht kan zijn, kan het ook zorgen voor een rommelige tuin of oprit. Hier zijn drie tips om het ruimen van bladeren in de herfst effectief en efficiënt aan te pakken:

 1. Gebruik het juiste gereedschap. Een goede hark is essentieel bij het ruimen van bladeren. Kies voor een brede hark met flexibele tanden om grote hoeveelheden bladeren in één keer te kunnen opvegen. Er zijn ook bladblazers beschikbaar die het werk sneller kunnen maken, vooral voor grote oppervlakken.
 2. Maak compost. In plaats van de bladeren weg te gooien, kun je ze composteren. Bladeren bevatten waardevolle voedingsstoffen die goed zijn voor de grond. Verzamel de bladeren in een composthoop of -bak en laat ze daar afbreken. Na enige tijd heb je rijke compost die je kunt gebruiken om je tuin te bemesten.
 3. Ruim regelmatig op. Wacht niet tot alle bladeren zijn gevallen voordat je begint met opruimen. Door regelmatig kleine hoeveelheden bladeren op te ruimen, voorkom je dat het een overweldigende taak wordt. Bovendien vermindert het de kans dat natte bladeren zich ophopen en gladde oppervlakken creëren.

Natte bladeren ruimen

Het ruimen van natte bladeren kan een uitdaging zijn. Ze kleven aan elkaar, worden zwaarder en kunnen gladde oppervlakken creëren. Gelukkig zijn er manieren om dit proces te vergemakkelijken. Hier zijn enkele tips om efficiënt natte bladeren op te ruimen:

 1. Wacht op een droger moment: Als je de mogelijkheid hebt, wacht dan tot de bladeren wat zijn opgedroogd. Een beetje zon of wind kan al veel helpen. Droge bladeren zijn veel gemakkelijker te hanteren dan natte.
 2. Gebruik een stevige hark: Een robuuste hark met stevige tanden is effectiever bij het harken van natte bladeren. Dit type hark kan de zwaardere massa gemakkelijk optillen en voorkomt dat de bladeren tussen de tanden blijven plakken.
 3. Bladblazers: Als je een bladblazer gebruikt, zorg er dan voor dat het apparaat krachtig genoeg is voor natte bladeren. Gasbladblazers hebben vaak meer kracht dan elektrische, waardoor ze geschikter zijn voor deze taak.
 4. Bescherm jezelf: Natte bladeren kunnen zorgen voor modderige omstandigheden. Draag stevige schoenen met een goede grip om uitglijden te voorkomen. Handschoenen kunnen ook helpen om je handen droog en schoon te houden.
 5. Maak kleine stapels: In plaats van te proberen een grote hoop bladeren in één keer te verzamelen, maak je beter kleinere stapels. Dit maakt het gemakkelijker om de bladeren later op te scheppen of te verplaatsen.
 6. Gebruik een zeil of tarp: Verspreid een groot zeil of tarp op de grond en hark de bladeren erop. Op deze manier kun je de bladeren gemakkelijk in één keer optillen en verplaatsen naar een composthoop of stop ze in een tuinafvalzak.
 7. Composteren: Natte bladeren kunnen een goede aanvulling zijn op je composthoop. Ze voegen vocht toe, wat kan helpen bij het afbraakproces. Zorg er wel voor dat je composthoop een goede mix heeft van groene en bruine materialen voor een optimale compostering.
 8. Vermijd het ruimen in de regen: Niet alleen wordt het een rommelige klus, maar natte bladeren worden ook zwaarder als ze doorweekt zijn. Het is beter om te wachten tot de regen stopt en de bladeren een kans hebben gehad om uit te lekken.

In conclusie, hoewel natte bladeren wat extra inspanning vergen om op te ruimen, kan een strategische aanpak het proces veel gemakkelijker maken. Door het juiste gereedschap te gebruiken en jezelf goed voor te bereiden, wordt het ruimen van natte bladeren een beheersbare taak.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general