Het maken van een hedera schutting: een groene afscheiding in uw tuin

Het belang van een schutting in de tuin is voor velen duidelijk: het biedt privacy, bescherming en soms ook een esthetisch element dat een tuin compleet maakt. Een van de groenste en meest natuurlijke opties voor zo’n schutting is de Hedera, beter bekend als klimop. In dit artikel verkennen we de ins en outs van het maken van een Hedera schutting.

Wat is een hedera schutting?

Een Hedera schutting is een natuurlijke afscheiding gemaakt van de klimopplant, Hedera. Deze plant staat bekend om zijn snelle groei, dichte bladerdek en het vermogen om zowel verticaal als horizontaal te groeien. Hierdoor kan de Hedera gemakkelijk een volledige schutting bedekken, wat resulteert in een levende, groene muur die zowel decoratief als functioneel is.

Benodigdheden voor een Hedera schutting

Voordat je aan de slag gaat met het maken van je schutting, zijn er enkele benodigdheden:

 1. Hedera planten: Afhankelijk van de grootte en de dichtheid die je wilt, ben je een hoeveelheid Hedera planten nodig.
 2. Staalmatten: Dit is de basis waarop de Hedera zal groeien. De keuze tussen een gegalvaniseerde mat en een gewoon stalen mat is cruciaal.
 3. Hardhouten palen: Om te matten tegenaan te bevestigen. Een gebruikelijke maat is 275/300cm x 8,5 x 8,5 cm of groter.
 4. Tuingereedschap: Een schop voor het graven, een boormachine (tip: gebruik een gewone boormachine i.c.m. een slagschroevendraaier), boortjes en bitjes, een grondboor, een waterpas, handschoenen voor bescherming en een paalhamer om de palen in de grond te krijgen.
 5. Bevestigingsmateriaal: Bevestigingsbeugels en schroeven, om de matten op de palen te bevestigen. Binddraad of kabelbinders om de Hedera aan de mat te bevestigen en water om de planten te irrigeren.
 6. Optioneel:
  • damwand panelen bij eventueel hoogteverschil van de grond, vergeet dan ook het bevestigingsmateriaal niet
  • een reciprozaag om eventueel balken in te korten.
  • piketpaaltjes en draad om een rechte lijn uit te zetten
  • sneldrogend betonmortel en water voor extra stevigheid

Overwegingen

1. Gegalvaniseerde mat of gewoon staal mat? Beide matten bieden een stevige basis voor de Hedera om te groeien, maar er zijn enkele belangrijke verschillen:

 • Gegalvaniseerde mat: Deze matten zijn behandeld om roestvorming te voorkomen, waardoor ze duurzamer zijn en langer meegaan. Ze kunnen echter duurder zijn.
 • Gewoon stalen mat: Hoewel goedkoper, zijn deze matten vatbaarder voor roest, wat hun levensduur kan verkorten en uiteindelijk hun uiterlijk kan beïnvloeden.

Voor een lange levensduur op de lange termijn kan een gegalvaniseerde mat de beste keuze zijn.

2. Aantal planten per meter Het aantal planten dat je nodig hebt, hangt af van hoe snel je wilt dat de schutting bedekt raakt en hoe dicht je de bedekking wilt hebben. Als algemene richtlijn kun je uitgaan van 4 tot 6 planten per strekkende meter. Meer planten betekent een snellere en dichtere groei. Voor snelle privacy koop je planten aan stek die al op hoogte zijn.

3. Kant en klare panelen Voor degenen die op zoek zijn naar een snellere oplossing, zijn er kant-en-klare Hedera panelen beschikbaar. Deze panelen zijn al voorbegroeid en kunnen direct aan een bestaande schutting of frame worden bevestigd. Ze kunnen duurder zijn dan het kopen van individuele planten, maar ze bieden een onmiddellijke groene uitstraling zonder te wachten op de groei.

Stappenplan

Het maken van een betongaas schutting zou voor iemand met een beetje handigheid te doen moeten zijn! Bepaal de basislijn met piketpaaltjes en draad. Plaats vervolgens de palen op maximaal 150/180/200 cm hart op hart, afhankelijk van de paneelmaat. Boor voordat je de palen plaatst gaten met een grondboor.

Plaats de palen langs de basislijn en zet de palen waterpas. Optioneel kun je ze versterkt bevestigen met sneldrogende betonmortel. Monteer eventueel een damwandpaneel voor een nette afwerking.

Bevestig bouwstaalmatten aan de palen met bevestigingsbeugels om de palen. Voor directe privacy kun je natuurproducten op rol gebruiken zoals een heidemat.

heidemat

Eindig met het plaatsen van Hedera klimplanten, idealiter 5 per meter, voor een dichte, groene schutting.

Conclusie

Het maken van een Hedera schutting is een uitstekende manier om een groene touch aan je tuin toe te voegen. Met de juiste overwegingen en voorbereiding kan je schutting jarenlang meegaan, terwijl je geniet van de natuurlijke schoonheid en privacy die het biedt. Of je nu kiest voor een gegalvaniseerde mat, gewoon staal of kant-en-klare panelen, een Hedera schutting is een aanwinst voor elke tuin.

Afsluitende tips:

 1. vraag een of twee personen om hulp. Dit kan erg handig zijn om b.v. de palen vast te houden bij het bevestigen in de aarde.
 2. voorboren bij het bevestigen van de klemmen op de palen. Gebruik een kwaliteitsborenset om te voorkomen dat je boortjes breken door het hardhout.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general