Waarom een schroefmachine en een slagschroefmachine?

Als je om je heen kijkt, is het je misschien wel opgevallen: veel klussers gebruiken naast een schroefmachine vaak een slagschroefmachine. Wat is het verschil en waarom eigenlijk? Dat gaan we je vertellen in dit artikel.

Wat is een schroefmachine

Een boor-/schroefmachine is vaak voorzien van twee snelheidsstanden en een slipkoppeling. Met de slipkoppeling zorg je er voor dat je schroeven niet ver in het hout draait. Voor het boren is er vaak een onbegrensde boor-stand. Als je met grote schroeven werkt moet je er op letten dat de machine niet oververhit raakt. Sommige machines zijn daar tegen beschermd, maar wees er bedachtzaam op!

Wat is een slagschroefmachine

Een slagschroefmachine of slagschroevendraaier heeft een slagkop die meer kracht/koppel levert dan een gewone schroefmachine. Slagschroevendraaiers zijn geschikter voor grote diameters en lange schroeven. Het slagmechanisme maakt een slaande beweging, waardoor je zonder veel torsie op je pols, stevig werk kunt verrichten. Dit type machine is niet voorzien van een slipkoppeling, dus extra aandacht is op zijn plaats, om te voorkomen dat je het materiaal beschadigt. Een nadeel van de slagschroefmachine is dat deze meer geluid maakt dan een normale machine. Dit kan als storend ervaren worden.

Verwar de slagschroevendraaier trouwens niet met de slagmoersleutel! Dit is een nog zwaardere variant die b.v. gebruikt wordt om wielmoeren van je auto los te draaien!

Waarom zou je deze twee machines combineren

Allereerst is het erg handig om de twee machines samen te gebruiken. De schroefmachine voorzie je van een boortje en de de slagschroevendraaier van een bitje. Zo hoef je niet steeds boor en bit te wisselen. Dit is ideaal als je veel werk moet verzetten. Daarnaast kun je met twee machines langer doorwerken zonder tussentijds accu’s te wisselen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general