5 tips om vieze geur in je huis te neutraliseren

Heb je een vieze geur in je huis en krijg je deze er niet uit door te ventileren? Dat kan erg vervelend zijn! Er zijn verschillende oorzaken mogelijk. Als een muffe lucht in een ouder huis dat een tijd gesloten is geweest, tot grote problemen als schimmel in de muren. Schimmel of vocht in de muren is een ernstigste oorzaak van muffe geuren in een woning. Als er geen reinigingsmethoden werken om de geur te verwijderen, kan dit de reden zijn. Het is dus belangrijk om eerst te kijken waar het probleem ligt.

Achterhalen van het probleem

Heb je al een idee waar de geur vandaan komt? Is het door de hele woning? Of alleen bepaalde kamers? Als de geur in de hele woning heerst, kan het iets te maken hebben met de staat van het woning. Denk bijvoorbeeld aan lekkage of vocht in de muur. Controleer op vochtplekken bij plafonds en muren.

Als de geur zich in één kamer bevindt, kan dit alsnog het geval zijn als deze ruimte goed is afgesloten. Mocht je geen lekkage kunnen vinden, en als er geen natte kledingstukken of natte handdoeken liggen, dan is het aan te raden om eerst het vertrek eens goed te reinigen met schoonmaakmateriaal.

Ventileren

Die muffe geuren moeten de woning verlaten. Zorg dus dat frisse lucht naar binnen komt en muffe lucht naar buiten gaat. Open gordijnen en jaloezieën zodat er zoveel mogelijk frisse lucht binnenkomt. Open eventueel ook kasten en laden.

Vieze tapijten

Tapijten kunnen een muffe geur krijgen als er viezigheid in de poriën zit. Je kunt het tapijt reinigen met zuiveringszout. Zuig het zout op met de (zakloze) stofzuiger om de viezigheid er uit te trekken. Als dit niet helpt, is professioneel laten reinigen of vervangen de volgende stap.

Gebruik een HEPA luchtfilter

Steeds meer mensen gebruik luchtreinigers met HEPA-filters. HEPA filters zijn erg fijnmazig en verwijderen zelfs schimmelsporen en kleine stofdeeltjes. Sommige luchtreinigers hebben gespecialiseerde filters om geuren te verwijderen. Let wel op dat je frequent het filter schoonmaakt en/of vervangt.

Geur neutraliseren door water met citroen te koken

Als je de geur wilt neutraliseren, kun je wat water met citroenschillen aan de kook brengen. Nadat de geur is vrijgekomen, haal je de pan van het fornuis en zet je deze in de stinkende ruimte. Plaats eventueel een ventilator naast de pan, om de lucht te circuleren.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general