Zelf een tuinoverkapping maken

Een heerlijk overdekt plekje in de tuin. Ideaal om uit te rusten of om gezellig te eten. Als je ruimte in je tuin hebt dan kun je er een tuinoverkapping neerzetten. Een overkapping moet wel stevig staan want hij staat er in weer en wind.

Bedenk wat je wil

Voordat je hout en andere benodigdheden gaat kopen moet je eerst weten wat je wensen zijn. Wil je er een eettafel plaatsen of een lounge set? Je kunt ook besluiten om er een paar losse stoelen te plaatsen met een laag tafeltje.

Zodra je weet welke tuinmeubelen je er neer wilt zetten, kun je bepalen wat de afmetingen moeten worden. Natuurlijk is het verstandig om eerst te kijken of het past op de plaats waar je de overkapping wilt creëren.

Van welk materiaal wordt je tuinoverkapping

Een overkapping kun je maken van verschillende materialen. Wil je een overkapping van hout maken dan is het verstandig om voor de palen hardhout te kopen. Voor het overige hout kun je kiezen uit hout met een lange levensduur, bijvoorbeeld Douglas hout.
Je kunt ook een overkapping maken van kunststof. Je hebt dan de keus uit wel of niet doorschijnend materiaal.

Zelf bouwen of bouwpakket

Je kunt kant-en-klare bouwpakketten kopen voor je overkapping. Een pakket heeft standaard maten. Het is voorzien van een werkbeschrijving en alle benodigdheden zitten erbij. Het materiaal is genummerd en er wordt stap voor stap uitgelegd hoe je de overkapping in elkaar zet.

Wil je een tuinoverkapping met een afwijkende maat dan kun je losse onderdelen kopen. Bij een doe-het-zelfzaak zagen ze je hout op maat. Bij speciaalzaken kunnen ze kunststof wanden en dakplaten in de door jouw gewenste maat vervaardigen.

Palen in de grond

Om er voor te zorgen dat je overkapping er ook nog staat na een harde wind kun je het beste gebruik maken van grondpoeren of andere palen die diep in de grond gaan. Meet de afstand uit en graaf op de hoeken een diep gat. Hier komen de grondpoeren met staanders. Hiermee voorkom je ook dat de palen gaan rotten, doordat de palen los van de grond komen te staan.

Het ligt aan je afmetingen van je overkapping of het verstandig is om meer staanders te plaatsen. De staanders dragen het gehele gewicht van je dak. Het is dus van belang dat het dak voldoende steunpunten heeft.

Horizontale balken voor het dak

Plaats je horizontale balken op je staanders. Door gebruik te maken van schoren weet je zeker dat je geraamte stevig genoeg is. Schoren zijn schuine balken tussen je staanders en je horizontale balken.

Lekker beschut zitten

De zijwanden zorgen ervoor dat je overkapping een gezellig geheel wordt. Aan de zijwanden kun je eventueel wat accessoires hangen zoals een schilderij of verlichting.

Plaats de kant en klare zijwanden of houten delen. Zorg dat ze goed bevestigd zijn aan de staanders. Je kunt eventueel een schuine balk plaatsen als versteviging.

Het dak erop

Staat het geheel dan kun je het dak plaatsen. Houd er rekening mee dat het iets afwaterend is zodat de regen er niet op blijft staan. Vaak worden dakplaten of EPDM gebruik. Je kunt dakgoten bevestigen aan je dak en eventueel een regenton plaatsen om het regenwater op te vangen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general