Hoe verwijder je lijmresten?

Lijm kan enorm handig zijn, om iets op te hangen of vast te plakken. Echter op het moment dat het op plekken zit waar je het niet wilt hebben, kan het een behoorlijke klus zijn om de lijmresten weg te krijgen. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Voordat je begint, willen we je er allereerst op attent maken, dat je voorzichtig te werk moet gaan. Een te harde aanpak met onjuist gereedschap of met hardnekkige middelen, kan de ondergrond beschadigen. Een goede lijmverwijderaar tast geen enkel onderliggend materiaal aan, of dit nou gelakt hout, autolakken, kunststoffen of geverfd metaal is. Je vindt een lijmverwijderaar online bij de lijmwinkel of op Bol.com.

Lijm verwijderen van houten ondergronden

In dit geval gaat het vaak om beschadiging van meubilair of een vloer. Als het hout onbehandeld is, dan kun je met behulp van een schuurpapiertje proberen de lijmresten van het hout af te schrapen. Op deze manier laat je weinig sporen achter. Schuren van een behandelde of gelakte ondergrond is echter af te raden! Je neemt hiermee de beschermlaag mee, waardoor je een doffe plek achterlaat. In dit geval kan opnieuw lakken van het object noodzakelijk zijn. Om dit te voorkomen, kun je proberen om vaseline in de lijmresten te laten trekken, zodat de hechtende werking verloren gaat.

Lijm van glas verwijderen

Indien je lijmresten op glazen ondergronden hebt zitten, dan kun je dit normaliter eenvoudig weghalen via twee methoden, die afhankelijk zijn van het object. Is het een klein object? Als een fles of spiegel? Week het object dan in warm water en polijst heel voorzichtig de lijmresten van het object. Voeg eventueel CIF of een ander schuurmiddel toe aan het water. Let wel op dat je geen krassen in het glas achterlaat. Is het een groot object als een raam en kun je het niet makkelijk in de week leggen? Probeer dan met een verfkrabber de lijmresten te verwijderen. 

Lijm verwijderen van kunststoffen

Wil je secondelijm verwijderen van een kunststoffen ondergrond? Dan is de beste optie om een verwijdermiddel te gebruiken. Een krabber of mes kan namelijk rare krassen achterlaten op de ondergrond. 

Heb je geen verwijdermiddel in huis? Dan kun je proberen de lijm los te weken met warm water en azijn. Hiermee wordt de lijm week en kan je de lijm wellicht met een plamuurmes in een doek voorzichtig los maken. 

Lijm achter stickers verwijderen

Heb je een sticker geplakt en blijft er lijm achter op de ondergrond? Week deze er af met stickerverwijderaar. 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general