Doe het zelf garage bouwen

Een eigen garage, wie wil dit nu niet bij zijn huis. Als je er geen hebt, kun je er een laten bouwen. Dit zal niet goedkoop zijn. Maar je kunt het natuurlijk ook zelf doen. Dit scheelt enorm veel in de kosten. Er zijn diverse opties mogelijk. Belangrijk is vooraf waarvoor je een garage wilt hebben. Heb jij plannen om een garage te (laten) bouwen, dan moet je zeker even verder lezen. Wij hebben voor jou op een rijtje gezet wat er allemaal bij komt kijken en waar je aan moet denken.

Doelstelling

Bedenk vooraf goed met welke bedoeling je garage gaat bouwen. Dit bepaalt voor een groot deel op welke wijze hij moet worden gebouwd. Wil je er bijvoorbeeld in willen klussen, zal je er ook een raam in willen om daglicht binnen te krijgen. We kunnen ons ook voorstellen dat je hem dan wilt isoleren. Wil je er een auto in kunnen zetten, moet hij breed genoeg zijn en is een roldeur erg praktisch. Allemaal zaken om vooraf goed over na te denken en die bepalen welke bouwmaterialen je nodig hebt. Ook als je hem zelf gaat bouwen.

Prefab of maatwerk

Als je zelf een garage gaat bouwen, kan je voor een prefab model kiezen of voor maatwerk. Een prefab garage heeft als voordeel dat hij snel en gemakkelijk is te plaatsen. Ze zijn ook relatief goedkoop, doordat het aanbod en de concurrentie erg groot is. Er kleven uiteraard ook nadelen aan prefab garages. Zo ben je gebonden aan bepaalde standaarden. Het is altijd maar de vraag in hoeverre een dergelijke garage bij de bestaande bouw en de omgeving past. Het is ook veel lastiger om later wijzigingen aan te brengen.

Je kunt ook zelf een maatwerk garage bouwen. Hierbij kun je een garage helemaal naar wens bouwen. Toch moet je je ook hier goed over nadenken. Het is een grote klus en je moet je zeker afvragen of je die wel aankunt. Vaak lopen de kosten ook hoger op dan je vooraf had gedacht. Een goed plan en ontwerp kan je hierbij helpen.

Je kunt er ook nog voor kiezen om samen te werken met een aannemer. Je regelt alles zelf, zoals het ontwerp, de inkoop van de materialen et cetera. De aannemer laat je vervolgens het lastige bouwwerk doen. Dit scheelt tijd voor de aannemer en dus in kosten voor jou. Het lastige bouwen laat je door de aannemer doen, zodat dit op een professionele manier gebeurt.

Tip: ga niet over één nacht ijs, door voor de eerste de beste aannemer te kiezen. Goedkoop blijkt namelijk achteraf vaak duurkoop te zijn.

Overleg met de buren en de gemeente

Het verschilt per gemeente maar in een aantal gevallen kan een garage vergunningsvrij worden gebouwd. Controleer dit wel altijd vooraf bij de gemeente. Daarnaast is het ook verstandig om vooraf met de buren te overleggen. Ook als je een vergunning bij de gemeente moet aanvragen. Zo voorkom je een verstoorde relatie met je buren.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general