Doe het zelf zonnepanelen plaatsen

Het plaatsen van zonnepanelen is niet zo moeilijk. Het enige wat moet gebeuren is een goede voorbereiding. Wanneer je een montagehandleiding erbij hebt is het plaatsen van zonnepanelen geen lastige klus.

De zonnepanelen zelf plaatsen bespaart geld

In de meeste gevallen wordt het plaatsen van zonnepanelen uitbesteed. Veel mensen hebben de ervaring niet en soms ook geen tijd. Door de onzekerheid ga je dit uitbesteden. De meeste mensen willen de zekerheid hebben dat de zonnepanelen goed zijn bevestigd. Wanneer je er voor kiest om ze te laten installeren verdien je ze niet zo snel terug.

Het installeren laten van zonnepanelen kost veel geld. Het kan alleen om die reden handig zijn om de zonnepanelen zelf te plaatsen. Wanneer je de zonnepanelen laat installeren kunnen de kosten hoog zijn. De bedragen voor het installeren liggen tussen de € 500 en de € 1500 euro. Als je het zelf gaat doen zullen de kosten lager liggen.

Een inspectie uitvoeren van je dak

Het is van een fundamenteel belang dat je het dak goed inspecteert. Er zijn daken die minder ballast kunnen dragen als andere. Let erop of het dak nog stevig is en let ook op de staat van je dakbedekking.

Een legplan opstellen

In het legplan worden bepaalde zaken opgesteld. Je kunt dan denken aan hoe de zonnepanelen op het dak komen te liggen voor een goede opbrengst. In het legplan komt te staan hoeveel piekvermogen je nodig hebt. Je moet rekening houden met je jaarlijkse stroomverbruik, hellingsgraad bijvoorbeeld.

Een draagconstructie monteren

Als het legplan is opgesteld kun je gaan starten met het monteren van een draagconstructie op het dak. Je brengt hiervoor dakhaken aan en bevestigd daarop de rails. Als je het frame plaatst, is het belangrijk dat je de dakoriëntatie en de hellingsgraad meeneemt in het monteren. Bij een plat dak heb je voldoende ballast nodig zodat de panelen niet kunnen omwaaien bij storm.

Je plaatst de zonnepanelen

Als de draagstructuur goed is gemonteerd kun je de zonnepanelen gaan bevestigen. Zorg dat je de zonnecellen niet beschadigd. Je klikt nu de panelen vast in de eindklemmen. De koppeling wordt tussen de rails en de profielen gelegd. Je doet alle zonnepanelen op dezelfde manier bevestigen en kijkt of ze allemaal met elkaar goed zijn verbonden.

De bekabeling plaatsen

Je gaat nu alle kabels plaatsen. Dat doe je op de volgende manier. Je gaat de DC kabels vanaf het dak tot in je woning brengen. Je kunt deze dan aansluiten op de omvormer. Dit kan je doen via een dakdoorvoer. Trek de kabels helemaal door tot de ruimte waar de omvormer komt te hangen. Je sluit de omvormer aan op de elektriciteitskast met een AC kabel.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general