Alles over tuinberegening

De zomers in Nederland worden steeds warmer en droger. Dit is natuurlijk funest voor je tuin en er zal dan ook steeds vaker water gegeven moeten worden. We zien dan ook dat de populariteit van hulpmiddelen voor automatische tuinberegening dan ook fors is toegenomen. Gemak dient immers de mens en zo kan je ook met een gerust hart op vakantie gaan, zonder dat je planten verdrogen. In deze blog kan je alles over de mogelijkheden van tuinberegening terugvinden.

Wat is tuinberegening en hoe werkt het?

Een oplossing voor tuinberegening zorgt ervoor dat je niet meer handmatig water hoeft te geven. Je kunt water uit een bepaalde waterbron over de tuin verdelen op een manier zoals jij dat wil. De bron zal in veel gevallen de buitenkraan zijn, maar dit kan in principe ook een regenton, grondwaterpuls of sloot zijn.

Een grondwaterpuls laten slaan is wel vrij kostbaar. In een kleine tuin loont dit niet. Als je tuin aan een sloot ligt, kan je daar ook water uit pompen. Grondwater oppompen of water uit een sloot halen is zeker in droge periodes niet altijd toegestaan. Een voordeel is dat je geen leidingwater hoeft te gebruiken. Daarentegen gebruik je wel weer elektriciteit voor de pomp. In kleinere tuinen is het gebruik van leidingwater wel de meest goedkope oplossing.

Door de druk van het leidingwater of een pomp kan het water via leidingen of slangen naar de plaatsen worden gebracht waar het nodig is. Via sproeiers of druppelslangen kan je vervolgens je planten in de borders of potten maar ook je grasveld van de juiste hoeveelheid water voorzien.

Het automatiseren van tuinberegening

Bovengenoemde oplossingen kunnen handmatig worden bediend. Veel handiger is het natuurlijk om het te automatiseren. Dit kan met een timer of computer die de tuinberegening regelt. Zo kan je allerlei programma’s instellen. Is je tuin beregeningscomputer voorzien van WIFI, kun je zelfs rekening houden met de weersvoorspellingen. 

Wanneer beregen je?

Het beregenen van je tuin doe je in principe alleen in de zomermaanden. In het voor- en najaar is het in principe nat genoeg. Je kunt de tuin het best in de vroege morgen of avond beregenen. Zo heb je veel minder last van verdamping. Nog belangrijker is dat bij besproeien in de volle zon, je beplanting of grasveld, veel sneller zal verbranden. In de ochtend of avond vermijd je dit risico.

Wat zijn de kosten van tuinberegening

Tuinberegening is zeker niet goedkoop. De kosten hangen enorm af je eisen en wensen, maar vooral ook de grootte van je tuin. Het zijn niet alleen de slangen, sproeiers et cetera, maar ook de nodige arbeid.  In een middelgrote tuin moet je toch al wel snel op zo’n 1.500 Euro rekenen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general