Tips voor het snoeien van platanen

Platanen, je kent ze waarschijnlijk wel! Die mooie bomen van ongeveer 3,5 meter hoog, met grote bladen die een luifel vormen. Als je een jonge boom hebt geplant, dan moet je geduld hebben. Platanen zullen de eerste drie tot vier jaar zorgvuldig moeten worden onderhouden om een mooie stam, sterke takken en blad te ontwikkelen.

Heb je de boom eenmaal goed in de bloei? Dan is het van belang om deze in toom te houden. Ongesnoeid wordt een plataan een verwilderde boom. De plataan kan op verschillende tijdstippen van het jaar worden gesnoeid. Dit kan op veel momenten, maar vermijd periodes met vorst! De meestvoorkomende periode dat de plataan gesnoeid wordt is de maand juni.

De dakplataan snoei je met een handschaar, door de takken te verwijderen tot maximaal 5 cm vanaf de hoofdtak. Haal hierbij dode en achtergebleven bladeren en takken weg en zorg ervoor dat takken elkaar niet kruisen.

Een leiplataan snoei je het best in de wintermaanden wanneer het boven 0 graden is. Haal hierbij alle nieuwe scheuten weg. Wil je meer nou meer weten over het snoeien? Lees dan bijvoorbeeld de informatie van Betuwebomen.

Allergie platanen

Veel mensen krijgen hooikoorts achtige klachten bij het snoeien van de plataan. De klachten kunnen mild tot hevig zijn. Veel voorkomende symptomen zijn jeukende ogen, niezen, hoesten. Het is niet duidelijk of deze allergie├źn worden veroorzaakt door stuifmeel of de haren die zich op de bladeren bevinden (trichomen). Als een plataan wordt gesnoeid terwijl deze in blad staat, verspreidt het stoffen en verergert dit klachten als astma en bronchitis en hooikoorts.

Om allergie klachten te voorkomen, kun je in de winter snoeien, of op een regenachtige dag. En ja het ziet er stom uit, maar je kunt ook een volgelaats snorkelmasker gebruiken om te voorkomen dat je in aanraking komt met de allergische stoffen.

Tip: hang je tuin gereedschap op na je klus! Zo blijft het netjes en geordend.

We kijken uit naar je idee├źn

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general