Waarom is isoleren steeds interessanter?

Als je tien jaar terug in de tijd gaat, dan waan je je in een tijd waar isoleren van een bestaande woning niet zo interessant was. Met een gastarief van 50-60 cent per kuub, koos je liever voor een hoogwaardige afwerking, dan hierop in te leveren en te zorgen voor isolatie. Op moment van schrijven zijn gastarieven uit modelcontracten van de energieleveranciers minder mild. Bedragen als 3,5 euro per kuub zijn momenteel gangbaar. Dit zorgt voor een hele andere redenatie dan 10 jaar terug en isoleren is daarom hipper dan ooit te voren.

Welke middelen zijn het overwegen waard?

Als je naar globaal warmteverlies van een woning kijkt, dan is de opbouw ongeveer als volgt: 30% van de warmte gaat verloren door het dak, 25% door ramen, deuren en ververste lucht, 30% door de muren, 15% door de vloer. Als je kijkt naar isoleren, dan is het vanzelfsprekend dat de grootste verliesposten het interessantst zijn om warmteverlies te reduceren. Je komt dus al snel uit bij de behoefte aan dakisolatie, (spouw)muurisolatie, HR++(+) glas en eventueel vloerisolatie.

De terugverdientijden hangen af van de materiaal en bevestiging optie die je kiest en de arbeidskosten die daar bij horen. Er zijn bijvoorbeeld verschillende vormen van dakisolatie – denk aan isoleren vanuit binnenshuis vanuit de zolder, of vanuit de buitenzijde onder de dakpannen. Hetzelfde voor vloerisolatie, waar je kunt kiezen tussen bodemisolatie of vloerisolatie.

Arbeidskosten kun je voorkomen door zelf te gaan isoleren. Let wel op dat je dan in de knoei kunt komen met de ISDE subsidie. Je hebt slechts aanspraak op subsidie als je de plaatsing laat doen door een expert. Denk aan Jan de Isolatieman of een andere expert in jouw regio.

We willen benadrukken dat isoleren vakmanschap is. Als je toch besluit om zelf te gaan isoleren, let dan goed op dat je geen koudebruggen creëert en dat je de juiste materialen en ventilatie verzorgt waar nodig. ‘Koud’ isoleren tegen het dak kan bijvoorbeeld leiden tot houtrot, omdat er geen ventilatiemogelijkheid is. Raadpleeg dus altijd de juiste bronnen of vraag een expert om hulp.

Comfort en milieu

Wat soms wordt vergeten, omdat alleen naar de portemonnee wordt verwezen is comfort en milieu. Door te isoleren zorg je voor minder consumptie van fossiele brandstoffen, stoot je minder uitstoot uit en draag je bij een betere planeet. Daarnaast is een warmer huis in de winter aangenaam, daarnaast houd je ook hitte beter buiten in de zomer.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general