Tips voor het afwerken van gipsplaten

Regelwerk met gipsplaten wordt veel gebruikt in zowel nieuwbouw als renovatie en isolatie. Je ziet het in verschillende vormen terug. Gipsplaten worden aangebracht op bijvoorbeeld OBS voor extra achterliggende ondersteuning, of kaal op het regelwerk wat je veel aantreft bij plafonds. Maar hoe ga je vervolgens te werk als het gipswerk er in zit? We vertellen je er meer over.

Verschillende platen

Voordat we over de afwerking beginnen is het goed om te weten dat er verschillende platen te krijgen zijn. De variatie zit in afmetingen van de platen. Je hebt daar doorgaans twee keuzes in: 60 cm breed of 120 cm breed met variabele lengtes. Ons advies zou zijn om de langste lengtes te nemen, om zo weinig mogelijk aanzettingen te krijgen.

Daarnaast zijn er verschillende afwerkingen te krijgen: ronde kanten of afgeschuinde kanten. Ronde kanten blijven in het zicht en worden vaak gebruikt voor op het plafond. Met afgeschuinde kanten is de buitenkant van de plaat verzonken. Dit biedt de mogelijkheid om de platen na te gipsen. Kopse kanten die ‘koud’ tegen elkaar aan komen, zijn vrijwel niet strak af te werken zonder hulp van de stukadoor. Wil je dus zelf de platen afwerken met een gipsmix, kies dan voor 4AK gipsplaten. Dit betekent dat er vier afgeschuinde kanten op de plaat zitten.

Benodigdheden

Eenmaal de gipsplaten zijn aangebracht ben je een gips mix als Knauf Fix & Finish nodig en een plamuurmes. De mix maak je klaar door deze te mengen met water. Een boormachine met mixer kun je gebruiken om de mix te mengen. Breng op de naden tussen de platen daarvoor bestemde gaasband aan om kans op scheurvorming te minimaliseren. Daarnaast ben je een plateau en troffel nodig om je mix op aan te brengen.

Tips voor de afwerking

  • Kom je schroeven tegen die uitsteken? Houd altijd een schroevendraaier bij de hand en draai ze er iets dieper in voordat je gaat afwerken.
  • Breng niet te veel Fix & Finish aan. Zorg dat je restanten niet laat opdrogen om achteraf schuren te voorkomen
  • Bekijk een video ter inspiratie
  • Gebruik voor de badkamer de speciaal daarvoor bestemde groene gipsplaten

We kijken uit naar je idee├źn

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general