Zo raak je af van maden in huis, de kliko of de keuken

Een deurtje van de keuken opentrekken, waar de afvalzak zich bevindt, en vervolgens een grote hoeveelheid maden tegenkomen…. Zeker niet de favoriete start van je dag. Een madenplaag is een van de smerigste plagen die je thuis kunt vinden. Maar hoe komen de maden in je huis en hoe kom je ervan af? We gaan eropin in dit artikel.

Hoe komen maden in je huis

Maden zijn eigenlijk larven van vliegen. Kortom er zijn vliegen in je huis die eieren leggen. Deze eieren zijn een dag later getransformeerd tot een larf ofwel made. Na een tijdje verpopt de made zich weer tot een vlieg. Het ergste: waar een kip maar enkele eieren per week legt, legt een vlieg er honderden in een keer. Het doden van de maden kan best hardnekkig zijn. Beste remedie is dus om de maden te voorkomen.  

Maden preventie

Maden komen meestal naar een woning toe in verband met etensresten, uitwerpselen van mens of dier of de aanwezigheid van een dood dier in de woning of de tuin. Vrouwtjesvliegen leggen eieren in deze omgeving. De eitjes zie je niet, maar de maden wel. Het is zaak om deze maden dan zo snel mogelijk weg te ruimen, maar het beste remedie is om te voorkomen. Dit gaat dus om het vermijden van vliegen of maden in je huis en het schoonhouden van o.a. aanrecht, keukenkastjes en prullenbakken. Als je geen prullenbak hebt, dan is dit zeker aan te raden. Een inbouw prullenbak is aan te raden. Het lijkt aantrekkelijk om een grote prullenbak te nemen, maar met oog op hygiene kun je beter een kleine prullenbak nemen, zodat je deze ook frequent moet legen.

Maden in de kliko

Nadat je bovenstaande tekst hebt gelezen mag het ook duidelijk dat de kliko erg in trek is. Een kliko staat vaak buiten, staat soms op een kier en bevat etensresten. Vliegen kunnen eenvoudig bij de kliko komen, wat dus eigenlijk een perfect recept is voor een madenplaag.

Maden ruimen

Eenmaal een plaag met maden in huis? Dan is het zaak om de plaag weg te ruimen. Stap een is om de getroffen plaatsen op te ruimen. Haal dus de voedingsresten of ongedierte weg. Stap twee is om de maden te doden. Effectieve ecologische manieren zijn kokend water of het besproeien met zout of een bestrijdingsmiddel. Verwijder vervolgens de dode maden. Stap drie is om de oppervlakte te reinigen. Spoel of was de omgeving met allesreiniger. Zo zorg dat het weer schoon is en dat eventuele eitjes worden verwijderd.

Maden bij huisdier

Ook wonden van dieren of de vacht van dieren kan een locatie zijn waar je maden aantreft. Zoek naar beweging op de huid en controleer op wonden. Heeft u maden aangetroffen? Dan willen we adviseren om contact op te nemen met de dierenarts. Maden nemen bacteriën mee en kunnen tot nare effecten leiden bijvoorbeeld in combinatie met een wond.

Kortom: maden in huis weer je door goede hygiene en schoonmaak. Vermijd rondslingerende etensresten en reinig oppervlakken waar je eten bereid goed en vervang de vuilniszak in de keuken frequent.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general