Hoe krijg je het beste katten weg uit je tuin?

Bespaar leestijd: direct de top twee middelen

Deze Ultrasone Kattenverjager is eenvoudig te installeren door de (grond)pin aan de kop te bevestigen. De kattenverjager werkt op basis van een (passieve) infraroodsensor die beweging detecteert, een flashlight voor visueel schrik-effect en een ultrosone speaker voor de hoge frequentie. Wanneer de infraroodsensor een beweging detecteert zal er een ultrasoon geluid worden afgespeeld dat over het algemeen door mensen van 25+ niet te horen is.

Deze kattenverjager is een alternatief voor de voorgenoemde en is een diervriendelijke en mensvriendelijke methode om katten en andere ongewenste dieren af te schrikken.

Werkt met ultrasone geluidsgolven, felle LED-lichtflitsen en een luid alarm.
Combinatie van licht, geluid en ultrasone golven instelbaar. Deze verjager is energiezuinig en duurzaam door heroplaadbare batterijen op zonne-energie.

Biedt bescherming van een straal van 8 tot 9 meter

Hoe krijg je een kat weg?
We houden nu eenmaal niet allemaal van katten en het kan soms wel eens gebeuren dat er bij ons een kat in de tuin loopt. Dat is op zich niet zo erg, maar wel als ze vaak langskomen en dan hun behoefte doen in onze tuin. Ook kan het gebeuren dat ze de vogels bang maken of proberen het konijn te pakken en dat zijn dingen die je niet te vaak wilt meemaken. Of helemaal niet eigenlijk.

Een kattenafweermiddel is dan soms aan te raden, zodat katten niet te gemakkelijk meer in jouw tuin kunnen komen. Er is echter een uitgebreid assortiment van verschillende middelen op de markt, zodat de selectie in het begin niet eenvoudig is.

Katten werende middelen zijn er in verschillende soorten. Welke dat zijn en waar ze verschillen, leggen we je nu graag uit. Zo kun je zien welk type voor jou het beste is om de katten de tuin uit te jagen.

Mechanische verdedigingsmechanismen

Dit zijn hekken, stekelige planten, stroomdraad of prikkeldraad. Het nadeel van deze methoden is dat je storende factoren in de tuin hebt die een risico op blessures voor jezelf, de kat en je omgeving opleveren. Bovenal gaat het plaatsen van hekken gepaard met zeer veel inspanning.

De geurstoffen

Omdat katten een bijzonder goede neus hebben, kun je al veel bereiken met geurstoffen. De zogenaamde Verpiss-Dich-plant, ook wel hondenschrik of coleus canina, is bijzonder effectief, omdat deze bij aanraking een mentholgeur afgeeft, wat zeer onaangenaam is voor katten. Plant ze dicht bij elkaar om het effect te vergroten. De geur is voor de mens nauwelijks waarneembaar. Wijnruit is ook een manier om de katten weg te houden. Hier moet je echter voorzichtig mee zijn, omdat dit allergische reacties op de huid kan veroorzaken. Als je geen planten in de tuin wilt, kun je kruidnagel, gemalen pepermuntblaadjes of citroengras in de tuin strooien. De ongewenste bezoekers zullen weer vluchten.

De optische verdedigingssystemen

Je kunt hier veel mee bereiken, vooral met angstige katten. Katten schrikken van spiegels of reflecterende elementen in de tuin en gaan weer weg. Ook hier kan een knipperend LED-lampje helpen. Het enige nadeel is dat de katten slim zijn en hier snel doorheen kijken.

De akoestische afweersystemen

Dit zijn de katten werende middelen die bijzonder effectief zijn en ze kunnen zonder al te veel werk worden geïnstalleerd. De katten werende middelen zenden een ultrasoon geluid uit en kunnen op verschillende frequenties worden ingesteld. Dit is erg onaangenaam voor de katten, waardoor ze weglopen.

Praktisch is ook dat het kattenafweermiddel honden en marters op afstand houdt. De katten werende middelen zijn verkrijgbaar met oplaadbare batterijen, maar ook met een voeding of zonne-energie en hebben een gemiddeld bereik van 12 m. Katten die jouw eigendom willen betreden, kunnen het kattenafweermiddel vervolgens activeren met behulp van een bewegingsmelder. De katten werende middelen zijn weerbestendig en kunnen onopvallend worden geplaatst. Bijzonder praktisch is dat deze erg klein zijn en beduidend minder opvallen dan een grote schutting.

Zonne-energie

Voordat je deze koopt, moet je eerst beslissen over de manier van werken die je verkiest. Kattenverjagers op zonne-energie zijn bijzonder duurzaam en milieuvriendelijk. Hier moet je het apparaat zo plaatsen dat de zon enkele uren per dag op de zonnecel valt. Het nadeel is echter dat deze op regenachtige dagen niet of niet volledig kan worden opgeladen en dus ook niet goed werkt. Ook de verschillende tijden van de dag en het seizoen spelen hierin een rol. Als je in een zonnige omgeving woont dan kun je profiteren van dit model en schone elektriciteit gebruiken.


Batterijvoeding

Kies je voor een andere bedrijfsmodus, dan staat de werking op batterijen tot jouw beschikking. Deze manier van werken is praktisch omdat de kattenverjager flexibel kan worden bevestigd. Je hoeft hierbij niet op een stroombron te letten. Het weer maakt ook niet uit. De op batterijen werkende kattenverjager werkt zelfs bij slecht weer en sneeuw. Nadeel is dat de batterijen regelmatig vervangen moeten worden, aangezien de kattenverjager alleen werkt als ze niet leeg zijn.


Elektriciteit

De derde werkingsmodus is op stroom. Zo weet je zeker dat de kattenverjager altijd aan staat en zo de katten betrouwbaar verdrijft. Nadeel hierbij is dat je de kattenverjager dicht bij het huis, garage of een schuur moet plaatsen om hem van stroom te kunnen voorzien. Bovendien moet het worden beschermd tegen weersinvloeden om kortsluiting te voorkomen. Als je maar een kleine tuin hebt, is dit model voldoende en kan het bijvoorbeeld ook onder het balkon worden geplaatst.

Welke manier van werken voor jou geschikt is, hangt natuurlijk af van waar je woont. Als je een groot gebied hebt, zijn kattenverjagers zonder stroomvoorziening meer geschikt, maar in een kleine tuin maakt dit niet uit.

Bereik

Het gebied is volledig afhankelijk van de kattenverjager. Goedkope toestellen hebben in de regel een minimum bereik van 12 meter, maar er zijn ook modellen die 200 m² kunnen dekken. De keuze hangt natuurlijk af van de grootte van de tuin.

Veel Gestelde Vragen

Hoe kom je van ongewenste katten af?

Katten kunnen op verschillende manieren worden weggejaagd. Enerzijds is er de kattenverjager, die een ultrageluid genereert zodra de bewegingsmelder start en ze zo wegjaagt. Aan de andere kant kun je planten in de tuin planten die een geur afgeven die niet goed wordt ontvangen door de viervoeters. Je kunt ook reflecterende elementen toevoegen om angstige katten weg te jagen. Hierbij kan het echter wel zo zijn dat ze snel leren dat er geen gevaar is. Van katten afkomen met huismiddeltjes blijkt daarentegen moeilijk te zijn.

Welke planten stoten katten af?

De Verpiss-Dich plant verspreidt bij aanraking een mentholgeur, waar katten helemaal niet van houden. Wijnruit kan ook worden geplant om katten weg te jagen. Omdat katten vaak niet met andere middelen mogen worden geschaad, is het raadzaam om van tevoren te weten welke planten katten kunnen verjagen.

Welke geuren hebben katten een hekel aan?

Katten hebben last van sterke geuren, zoals kruidnagel, citroengras of gemalen pepermunt en als ze dat ruiken zullen ze vluchten. Deze kun je ’s avonds in de tuin strooien om de katten weg te jagen. Zorg ervoor dat de wind ze niet kan wegblazen. Als je katten wilt verjagen met een geur, kan dit behoorlijk effectief blijken te zijn.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general