Reinigen van een bank: een handleiding voor een frisse uitstraling

Een bank is vaak het centrale meubelstuk in een woonkamer en wordt dagelijks intensief gebruikt. Niet verrassend dat hij na verloop van tijd sporen van vervuiling vertoont. Van gemorste vloeistoffen en etensresten tot huisdierhaar en algemene slijtage, er zijn tal van manieren waarop een bank kan worden bevuild. In dit artikel bespreken we verschillende soorten vervuiling en de oplossingen om uw bank er weer als nieuw uit te laten zien.

Soorten vervuiling:

 1. Vloeistofvlekken: Deze komen vaak voor, vooral in huishoudens met kinderen. Of het nu gaat om gemorste wijn, koffie, sap of andere dranken, vloeistofvlekken kunnen hardnekkig zijn.
 2. Eten en olie: Kruimels van snacks, sausvlekken of olie kunnen de stof van de bank vervuilen en vaak een vettige plek achterlaten.
 3. Huisdiervervuiling: Naast haar kunnen huisdieren ook modder, speeksel of zelfs urine en uitwerpselen op de bank achterlaten.
 4. Stof en algemene slijtage: Dagelijks gebruik en blootstelling aan licht kan leiden tot een opeenhoping van stof en verkleuring.
 5. Inkt en verf: Pennen, markers of verfspatten kunnen moeilijk te verwijderen vlekken veroorzaken.

Oplossingen voor het reinigen van een bank:

 1. Stofzuigen: Begin met het grondig stofzuigen van de bank om los vuil, stof en haar te verwijderen. Gebruik de borstelopzet om de stof te beschermen en een spleetmondstuk voor de naden en kieren.
 2. Vlekverwijderaar: Er zijn speciale vlekverwijderaars voor meubelstoffen verkrijgbaar. Test altijd eerst op een onopvallende plek om te controleren of de stof niet verkleurt. Voor natuurlijke stoffen zoals katoen kan een mengsel van warm water en een beetje afwasmiddel helpen om vlekken te verwijderen. Dep de vlek voorzichtig met een schone doek; wrijf niet, want dit kan de vlek verder in de stof duwen.
 3. Huisdiervervuiling: Voor urinevlekken en geuren kan een enzymatische reiniger effectief zijn. Deze breekt biologische stoffen af en neutraliseert de geur. Ook hier geldt: test eerst op een onopvallende plek.
 4. Droogshampoo voor stoffen: Deze zijn handig voor een snelle opfrisbeurt. Ze absorberen overtollige olie en geuren en kunnen eenvoudig worden opgezogen.
 5. Stoomreinigen: Voor een diepere reiniging kan een stoomreiniger worden gebruikt. Dit apparaat gebruikt hete stoom om vuil los te maken en te verwijderen. Het is echter belangrijk om de stof van de bank te controleren, omdat niet alle materialen geschikt zijn voor stoomreiniging.
 6. Inkt en verf: Voor inktvlekken kan alcohol of haarlak effectief zijn. Dep voorzichtig op de vlek en veeg weg. Voor verf, probeer de vlek eerst te verzachten met wat olijfolie en daarna voorzichtig te schrapen.
 7. Professionele reiniging: Als de vervuiling te hardnekkig is of als je niet zeker weet welke reinigingsmethode je moet gebruiken, overweeg dan om een professional in te schakelen.

Preventieve tips:

Om toekomstige vervuiling te minimaliseren, overweeg dan om:

 • Je bank regelmatig te stofzuigen.
 • Een beschermende spray te gebruiken die vlekken voorkomt.
 • Kinderen en huisdieren te leren om voorzichtig te zijn.
 • Eten en drinken op de bank te vermijden.

Concluderend, ondanks de vele manieren waarop een bank bevuild kan raken, zijn er gelukkig ook tal van oplossingen om hem weer schoon en fris te maken. Met de juiste aanpak en regelmatig onderhoud kan je bank er jarenlang als nieuw uit blijven zien.

We kijken uit naar je idee├źn

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general