Het jaarlijkse cv-ketel onderhoud: dit moet je weten

Heb je al eens aan het jaarlijks cv onderhoud gedacht? Veel mensen denken er pas over na als het al te laat is. De cv-ketel gaat voor langere tijd mee en is een warmtebron voor jouw woning, maar kan alleen met goed onderhoud blijven werken. Om te voorkomen dat je op een later moment voor grote problemen staat, kan je daarom het beste een professional ernaar laten kijken. Het kan jou veel kosten besparen en geeft de gelegenheid om optimaal gebruik te blijven maken van de warmte in de woning. Maar wat moet je hier allemaal over weten?

Efficiëntie en minder kans op problemen

Het jaarlijkse cv onderhoud zorgt ervoor dat jouw ketel efficiënt blijft werken. De ketel kan veel vuilophoping hebben, waardoor je al snel voor problemen staat. Zo zal deze minder veel warmte afgeven of extra energie gebruiken om dezelfde prestaties te kunnen leveren. Jouw energierekening wordt dus aanzienlijk lager als je het onderhoud uit laat voeren. Ook voorkomt het onderhoud storingen en reparaties. Wil je in de wintermaanden niet in een koud huis zitten? Dan kan je er maar beter op tijd bij zijn. De professional spoort daarom ook de kleinste problemen voor jou op.

Schoonmaak en controle van onderdelen

Tijdens een onderhoudsbeurt aan jouw cv-ketel voert de professional verschillende werkzaamheden uit. Denk als eerste aan een visuele inspectie. Hiermee kijkt de professional of er slijtage en lekkage opgetreden zijn. Daarna gebeurt de reiniging. Het vuil en stof moet immers weer weggehaald worden. Doordat dit nauwkeurig uitgevoerd wordt, zal er niets achterblijven en kan je genieten van de efficiëntie van de ketel. En uiteraard wordt er een controle uitgevoerd van de onderdelen. Als er iets niet meer naar behoren is, kan deze direct vervangen worden voor een betere prestatie van de ketel.

De veiligheidscontrole als laatste stap

Er zijn nog veel meer werkzaamheden die de professional uitvoert. Bij het cv ketel onderhoud zal de monteur alles goed afstellen, zodat de ketel de juiste hoeveelheid warmte produceert en er zo min mogelijk energie voor nodig is. Als laatste volgt nog een veiligheidscontrole. Deze is nodig om gaslekken te detecteren en andere veiligheidskwesties te voorkomen. Daarnaast is de controle benodigd om de kwalificatie te behouden. Alleen dan krijg je in geval van een probleem de schade vergoed van de professional. Zo voorkom je dat je zelf veel kosten krijgt op de lange termijn.

De reden voor het inschakelen van professionals

Maar waarom moet je het dan uit laten voeren door een professional in plaats van de werkzaamheden zelf uitvoeren? De grootste reden hiervoor is de expertise van de professional. Deze weet namelijk precies waarnaar gekeken moet worden, zodat het zo efficiënt en goed mogelijk gebeurt. Daarnaast geeft het voordelen voor eventuele problemen, zoals bijvoorbeeld de uitkering van de verzekering. De jaarlijkse controle helpt jou dus om een goed werkende ketel te krijgen en niet voor verrassingen te staan. Met een kleine investering kan je een grote kostenpost voorkomen op de lange termijn.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general