Mollen verjagen doe je zo!

Mollen zijn kleine zoogdieren die bekend staan om hun ondergrondse graafwerkzaamheden. Hoewel ze van nature voorkomen in veel delen van de wereld en geen mensen aanvallen of bedreigen, kunnen ze aanzienlijke schade aanrichten in tuinen, sportvelden en landbouwgronden. Het bestrijden van mollen kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende effectieve methoden en hulpmiddelen beschikbaar om ze te verjagen. In dit artikel zullen we de schade bespreken die mollen kunnen aanrichten en de verschillende middelen die je kunt kopen, zoals mollenvallen.

Mollen kunnen gazons beschadigen door tunnels en molshopen te creëren. Deze molshopen kunnen het maaien bemoeilijken en de esthetische waarde van het gazon verminderen. Daarnaast kunnen ze wortels van planten beschadigen of ze zelfs helemaal uit de grond duwen. Dit kan leiden tot de dood van planten in bloembedden en moestuinen en de groei belemmeren en in sommige gevallen planten laten afsterven. In het geval van gazons en sportvelden kunnen mollen de kwaliteit van het grasoppervlak verminderen, waardoor het hobbelig en oneffen wordt. Dit kan het speelplezier verminderen en blessures veroorzaken.

Effectieve methoden voor het verjagen van mollen

Gelukkig zijn er verschillende methoden beschikbaar om mollen op een humane manier te verjagen. Hoewel het belangrijk is om te onthouden dat volledige uitroeiing vaak onrealistisch is, kunnen de volgende methoden helpen om de aanwezigheid van mollen te verminderen:

  • Trillingen en geluid: Mollen hebben een goed gehoor en zijn gevoelig voor trillingen. Het installeren van trillings- of geluidapparaten in de grond kan mollen verjagen. Deze apparaten creëren geluidsgolven of trillingen die mollen als onaangenaam ervaren, waardoor ze het gebied vermijden.

  • Natuurlijke afschrikmiddelen: Sommige natuurlijke middelen kunnen helpen bij het ontmoedigen van mollen. Planten zoals dovenetel, knoflook, marjolein en narcissen hebben geuren waar mollen niet van houden. Het planten van deze in de tuin kan de aanwezigheid van mollen verminderen.

  • Ultrasoon geluid: Ultrasone apparaten produceren hoge frequenties die mensen niet kunnen horen, maar waar mollen gevoelig voor zijn. Door deze apparaten in de grond te plaatsen, kunnen mollen worden afgeschrikt.

  • Mollenvallen: Mollenvallen zijn een traditionele methode om mollen te vangen en te verwijderen. Er zijn verschillende soorten mollenvallen beschikbaar, waaronder klemvallen en vangkooien. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van mollenvallen om letsel te voorkomen. Het is raadzaam om de gebruiksaanwijzing van de specifieke val zorgvuldig te volgen of professionele hulp in te schakelen.

  Onze tip voor mollenvallen

  Er zijn verschillende mollenvallen die je kunt kopen om mollen te vangen en te verwijderen. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten mollenvallen:

   • Klemvallen: Klemvallen zijn ontworpen om mollen te doden. Ze bestaan uit een metalen klem die wordt geactiveerd wanneer een mol de val betreedt. Klemvallen moeten zorgvuldig worden geplaatst in de hoofdtunnels van de mol voor een maximale effectiviteit.

   • Vangkooien: Vangkooien zijn ontworpen om mollen levend te vangen, zodat ze elders kunnen worden vrijgelaten. Deze vallen hebben een deurmechanisme dat sluit wanneer de mol de val betreedt. Vangkooien zijn een humane optie voor het verwijderen van mollen, maar ze vereisen regelmatige controle en vrijlating van de gevangen mollen op een geschikte locatie

   Professionele Mollenval - Set van twee

   De Mollenval of Mollenklem is een snelle en gemakkelijke methode om mollen te vangen. Deze klem is gemaakt van dubbel verzinkt metaal en kan eenvoudig worden gespannen. Plaats de klem altijd direct in de gangen en zorg ervoor dat de gangen niet te veel beschadigd raken.

   Bij het plaatsen van de mollenklem moet de gang worden geopend. Let erop dat de lip van de gespannen klem 0,5 tot 1 cm boven de bodem van de gang hangt. Bedek de klem ten slotte met grond, zodat de gang weer volledig afgesloten is. Het is belangrijk dat alle mollenklemmen diep worden geplaatst, omdat mollen dieper gaan graven bij obstakels zoals boomwortels, stenen en klemmen. Daarnaast moeten de klemmen stevig staan. Span de klem en plaats het plaatje tussen de klem. Wanneer de mol het plaatje raakt, wordt de klem geactiveerd.

   Luxan Molpex Mollenval - Set van drie

   mollenval set 3

   Deze Profressionele Luxan Molpex Mollenklem kan worden gebruikt om mollen in gazons weg te vangen. Ook kan de klem in borders geplaatst worden. Let  op je handen als je de klem op spanning brengt. 

   De beoordeling van 4,6/5 sterren geeft aan dat de eerdere kopers erg tevreden waren met hun aankoop.

   Pest-Control Mollenval - Enkele val

   Deze klassieke mollenklem is ontworpen om mollen te vangen in de gangen. Gemaakt van gegalvaniseerd staal, is deze klem bestand tegen roest en biedt hij een lange levensduur.

   Ook deze klem is goed beoordeeld met 4,7/5 sterren. 

   Het is belangrijk om bij het gebruik van mollenvallen de lokale wet- en regelgeving te volgen en voorzichtig te zijn om letsel aan jezelf of andere dieren te voorkomen.

   Plaatsing van een mollenval

   Het plaatsen van een mollenval vereist zorg en nauwkeurigheid. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om een mollenval te plaatsen.

   Zoek allereerst naar de actieve molshopen in je tuin. Dit zijn de plekken waar de mol tunnels aan het graven is en de aarde omhoog duwt. Graaf een gat bij een actieve molshoop. Het gat moet groot genoeg zijn om de val in te plaatsen. Zorg ervoor dat het gat diep genoeg is, zodat de val gelijk komt met de onderkant van de molstunnel.

   Plaats vervolgens de val in het gat. Er zijn verschillende soorten mollenklemmen beschikbaar, maar de meest voorkomende is de klem met een knijpmechanisme. Plaats de klem zo dat de mollenloop op dezelfde hoogte is als de tunnel en span daarna de val. Volg de instructies van de specifieke val die je gebruikt om ervoor te zorgen dat deze correct is ingesteld. Over het algemeen moet je de veer aanspannen en de trigger klaarzetten.

   Bedek na het spannen het gat met een plankje of iets dergelijks. Dit voorkomt dat licht in de tunnel komt, waardoor de mol eerder geneigd is om de val in te gaan.

   Als de val geplaatst is, is het zaak om regelmatig de val frequent te controleren. 

   Belangrijk: Wees altijd voorzichtig bij het hanteren van mollenklemmen, aangezien ze gevaarlijk kunnen zijn. Lees en volg de instructies van de fabrikant zorgvuldig op en neem de nodige voorzorgsmaatregelen om letsel te voorkomen.

   Conclusie

   Mollen kunnen aanzienlijke schade aanrichten in tuinen, gazons en landbouwgronden. Het verjagen van mollen kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende effectieve methoden beschikbaar. Het gebruik van trillings- en geluidapparaten, natuurlijke afschrikmiddelen en ultrasoon geluid kunnen helpen bij het verminderen van de aanwezigheid van mollen. Daarnaast zijn er mollenvallen beschikbaar, zoals klemvallen en vangkooien, die kunnen worden gebruikt om mollen te vangen en te verwijderen. Het is belangrijk om zorgvuldig de gebruiksaanwijzing van de mollenvallen te volgen en voorzichtig te zijn om letsel te voorkomen. Raadpleeg indien nodig een professional voor hulp bij het verjagen van mollen.

   We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   Do it yourself-ers
   Logo
   Enable registration in settings - general