DIY Wespenvanger: Hoe Maak Je Zelf een Effectieve Vanger

De zomer brengt veel dingen waar we naar uitkijken: zon, zee, strand, en barbecues. Maar met het warme weer komen ook vaak ongenode gasten zoals wespen. Een wespenvanger kan in zo’n geval een handige en humane manier zijn om deze zoemende bezoekers op afstand te houden. In dit artikel leggen we uit hoe je zelf een eenvoudige, maar effectieve wespenvanger kunt maken met materialen die je waarschijnlijk al in huis hebt.

Benodigdheden

  • Een lege plastic fles (1,5 of 2 liter)
  • Een schaar of mes
  • Touw of draad
  • Aas (fruitsap, limonade, wijn, of een mengsel van water en suiker)
  • Optioneel: plakband of lijm
  • Optioneel: verf of stiften om de fles te decoreren

Stap-voor-Stap Handleiding

Stap 1: Snijd de Fles

Neem de lege plastic fles en snijd deze ongeveer op een derde vanaf de bovenkant door. De onderkant wordt de basis waar het aas in gaat, en het bovenste deel wordt de trechter waardoor de wespen naar binnen zullen vliegen.

Stap 2: Maak de Trechter

Draai het bovenste deel van de fles om en plaats het in het onderste deel, zodat het fungeert als een trechter. Als het niet goed blijft zitten, gebruik dan wat plakband of lijm om de twee delen aan elkaar te bevestigen.

Stap 3: Voeg Aas Toe

Vul het onderste deel van de fles met ongeveer 2 tot 4 centimeter van je gekozen aas. Wespen worden aangetrokken door zoete geuren, dus een mix van fruitsap, limonade, of wijn werkt goed.

Stap 4: Hang de Vanger op of Zet Hem Neer

Gebruik touw of draad om de wespenvanger op te hangen aan een tak of haak, of zet hem simpelweg op een vlakke ondergrond. Zorg ervoor dat hij stabiel hangt of staat om morsen te voorkomen.

Stap 5: Controleer Regelmatig

Het is belangrijk om de wespenvanger regelmatig te controleren en indien nodig het aas te verversen. Ook is het goed om gevangen wespen op een humane manier te verwijderen.

Tips voor Effectiviteit

  • Plaats de wespenvanger op een plek waar je vaak last hebt van wespen maar houd het enigszins op afstand van de plek waar mensen zich verzamelen, zodat je de wespen niet naar je toe lokt.
  • Als je merkt dat je vanger meer bijen dan wespen aantrekt, probeer dan het aas te veranderen. Bijen zijn belangrijk voor het ecosysteem en het is beter om ze niet te vangen.

Conclusie

Het maken van een DIY wespenvanger is een eenvoudig en effectief project dat je kunt uitvoeren met alledaagse materialen. Door deze vanger strategisch te plaatsen, kun je het aantal wespen dat je zomerse activiteiten verstoort, aanzienlijk verminderen. Vergeet niet om rekening te houden met het welzijn van de wespen en andere insecten bij het gebruik van je zelfgemaakte wespenvanger.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general