Wat ben je nodig voor behang plakken?

Of je nou een andere woning hebt aangekocht, of gewoon wilt opfrissen; behang op de muren zorgt voor een mooie nette uitstraling. Maar hoe ga je te werk? En wat ben je allemaal nodig? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Voorbereiding

Voordat je gaat behangen, is het belangrijk dat je ondergrond er klaar voor is. Heb je nog oude behang lagen op de muur? Dan is het in de meeste gevallen verstandig om deze lagen er af te halen. Een reden om dit niet te doen, is dat je ondergrond poreus is. Dit kan er toe leiden dat de muur stukken pleisterwerk los laat. Poreuze ondergrond komt niet veel voor, maar het kan veroorzaakte worden door bijvoorbeeld vochtige muren.

Als er na het verwijderen van het behang gaten en deuken in de muur zitten, dan kun je deze dichtmaken meet een muurvuller. Deze breng je aan met een spatel of plamuurmes. Als er na uitharden nog vulmiddel uitsteekt, schuur dit dan gelijk met de wand zodat je het later niet terugziet,

Behang losweken

In sommige gevallen is het behang met een plamuurmes los te wrikken, maar er blijven dan vaak stukken behang achter, die je slecht los kunt krijgen. Dit kan veroorzaakt worden door oude lijmresten. Je kunt er voor kiezen om het behang nat te maken met een plantenspuit en spons, of door het behang los te stomen met een behangafstomer. Als je een heel hardnekkig scenario hebt, kun je ook nog een behangprikroller gebruiken. Deze perforeert het behang, waardoor het stoom nog beter onder het behang kan komen.

Wat is nodig voor het plakken?

In de basis ben je een goede schaar, lijm, meetlint, roerstok, lijmborstel, strijkspatel (of aandrukrol) en een stanleymes nodig. Om te controleren of het behang recht hangt, kun je een loodlijn gebruiken.

Indien je gewoon behang gebruikt, dan wordt doorgaans het behang eerst van lijm voorzien en daarna wordt het behang op de muur bevestigd. Een behangtafel biedt een solide en schone ondergrond om je strook behang van lijm te voorzien.

Als je glasvlies behang wilt bevestigen, dan moet je anders te werk gaan. Je smeert dan de muur in de lijm en brengt daarna het behang aan.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general