Wat heb je nodig voor het leggen van een laminaatvloer

Ben je van plan om zelf laminaat in je huis te gaan leggen? Dan is een goede voorbereiding, het halve werk! Natuurlijk ben je er al even mee bezig geweest door een vloer en plinten uit te zoeken, maar dan ben je er nog niet. Voor het leggen van laminaat ben je bijvoorbeeld ook onder andere, een geschikte ondervloer nodig. 

Wat heb je allemaal nog meer nodig voor het leggen van een laminaatvloer? Je leest het hieronder!

De vloer

Als eerste natuurlijk de vloer zelf. Het is belangrijk dat de nieuwe laminaatvloer goed kan acclimatiseren in de ruimte waar deze komt te liggen. Er is ontzettend veel keuze op het gebied van laminaat, dus iedereen kan zijn of haar favoriete vloer vinden.

De ondervloer

Het is van groot belang dat je de juiste ondervloer kiest. Deze zorgt voor stabiliteit, demping, betere isolatie en kan bovendien vocht tegenhouden. De juiste ondervloer kan de levensduur van je laminaat verlengen. Het zorgt ook dat je vloer mooi vlak komt te liggen en dat je geen gekraak krijgt als je over de vloer loopt.

De plinten

De laminaatvloer dien je altijd een paar cm van de muur af te leggen. Zo houd je rekening met eventuele krimping of juist uitzettend van het laminaat. Het resultaat is dus een spleet tussen het laminaat en de muur. Deze spleten bedek je met plinten, wat overigens een erg mooi eindresultaat geeft.

Welk gereedschap heb ik nodig voor het leggen van laminaat?

Naast de materialen, heb je natuurlijk ook nog gereedschap nodig. Het leggen van een laminaatvloer is redelijk eenvoudig en je hebt er dan ook niet erg veel gereedschap voor nodig. Wat je wel nodig hebt, en waar je het voor gebruikt, lees je hieronder:

Decoupeerzaag

Bij het leggen van een laminaatvloer zul je al snel merken dat een decoupeerzaag, eigenlijk onmisbaar is. Deze kun je gebruiken om bijvoorbeeld bochten te zagen. Wanneer je moeilijkere of schuine stukjes moet leggen, zul je het laminaat moeten zagen. Probeer dan altijd een smal zaagje te gebruiken, zodat je flexibel en makkelijk kunt zagen.

Afkortzaag

Om makkelijk en netjes te kunnen zagen, heb je een afkortzaag nodig. Je begint het leggen van een laminaatvloer altijd met een halve plank. De rij hiernaast dient dan te worden begonnen met een hele laminaatplank. Zo voorkom je namelijk dat alles op een rechte lijn komt te liggen, waardoor het makkelijk kan verschuiven bijvoorbeeld. Om dit te kunnen doen, dienen er dus een aantal planken doormidden gezaagd te worden. Het makkelijkste gereedschap hiervoor is de afkortzaag. Voor smalle planken kun je ook een laminaatknipper of laminaatschaar gebruiken.

Legset

Deze handige setjes zijn eigenlijk onmisbaar bij het leggen van een laminaatvloer. De setjes bestaan uit een hielijzer, een aanslagblokje en spietjes. De spietjes zorgen ervoor dat je afstand kunt houden tussen de muur en het laminaat. De vloerdelen in elkaar tikken doe je gemakkelijk met het hielijzer en een aanslagblokje. Erg handig en zo voorkom je tegelijk beschadiging aan de klikverbinding.

Overige benodigdheden voor het leggen van een laminaatvloer

De laatste dingetjes die je nodig hebt, zijn een winkelhaak en een potlood. De winkelhaak gebruik je om de planken te meten en af te tekenen voor het zagen. Zo zaag je altijd netjes en je voorkomt er verlies mee.
Het potlood, hoe simpel dan ook is misschien een van de belangrijkste benodigdheden. Streep de laminaatplank precies af waar je moet zagen, zodat je voorkomt dat een plank verkeerd wordt gezaagd en onbruikbaar wordt.

Aankooptips

Duw de aftekenhulp tegen het object aan waar je materiaal tegenaan moet gaan leggen. De hulp zal een template maken die tot in het kleinste detail gekopieerd is, door middel van de pinnen. Deze schuiven in de benodigde vorm. Hierdoor ontstaat er een zeer precieze lijn om na te tekenen op het materiaal wat jij moet snijden of zagen.

43 Delige Laminaat Legset

De set is geschikt voor 7-15 mm  laminaat / hardhouten vloeren.  Als u twee planken tikt, voegt u het tikblok in de planken.  Het elimineren van de kloof tussen planken hamer het aftapblok.  Om de kloof op de lange rand van de plank te elimineren, gebruik je de trekbalk.

Met een plintenknipper is het nauwkeurig knippen van plinten een eenvoudig en snel klusje.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general