Wat is het verschil tussen een schroefmachine, boorhamer en een klopboormachine?

Als je een klus te doen hebt, dan is het belangrijk om goed gereedschap bij de hand te hebben! Maar dat is niet het enige. Ook het kiezen van het júiste gereedschap is essentieel. Met name als je kijkt naar boormachines, dan wordt een en ander wel eens door elkaar gehaald. In dit artikel maken we je wegwijs in de apparatuur en voor welke klussen welke apparatuur nodig is als het neerkomt op boren, schroeven en hameren!

De standaard boormachine ofwel schroefmachine

Als we in Nederland spreken over een boormachine, dan wordt daar doorgaans een normale schroefmachine bedoeld. Met een schroefmachine draai je schroeven in pannen, gips en/of latten. Meestal is een schroefmachine voorzien van een snelheidsregelaar en eventueel een zaklamp. Een standaard schroefmachine klopt of hamert niet! Het is louter bedoeld voor schroefwerk.

De klopboormachine

Hier beginnen dingen vaak door elkaar te lopen! Een klopboormachine is een boormachine die een kloppende beweging maakt. Hierdoor is deze inzetbaar voor middelzware boorklussen. Kortom, klussen waarbij je een gat wilt maken. Onder middelzware boorklussen worden zachte steensoorten verstaan. Denk aan kalksteen blokken of gips.

De boorhamer

De boorhamer is een overtreffende trap van de klopboormachine. Zoals de naam doet vermoeden maakt de kop van de boorhamer een hamerende beweging die efficiënter en harder is dan een kloppende beweging. Het vermogen (KJ) van het apparaat geeft aan van welk kaliber de boorhamer is. Een boorhamer kan vaak ook beitelen. Beitelen doe je om bijvoorbeeld tegels los te maken van de muur. Dit kun je ook doen met een beitel opzetstuk.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general