Tips voor het schoonmaken van de oven

Niet echt een favoriete bezigheid, het schoonmaken van de oven. Wij zochten wat tips voor je op, want na al dat poetswerk, is de kans groot dat je oven nog steeds niet schoon is. We vonden een paar simpele trucjes uit grootmoeders tijd.

Het schoonmaken van de buitenkant

We beginnen aan de buitenkant, het raampje en deurtje van de oven. Het raampje van de oven wordt meestal vergeten terwijl dit ook erg vies kan zijn met allerlei vetvlekken en vette vingerafdrukken. Dit kun je goed schoonmaken met een glasreiniger. Let wel goed op dat je dit ook goed schoonmaakt anders proeft en ruikt alles wat je daarna in de oven doet naar glasreiniger. Wist je dat je vetvlekken op roestvrijstaal kan reinigen met olijfolie? Doe wat olijfolie op een doekje en wrijf goed uit. Maak daarna droog met een schone doek en je oven blinkt weer als nieuw.

De binnenkant schoonmaken

Je verwacht het niet maar voor dat je begint met schoonmaken van je oven heb je een stofzuiger nodig. Met een stofzuiger zuig je eerst alle kruimels weg en daarna begint het poetswerk. Strooi op de bodem wat baking soda en sproei er wat water over. Zo creëer je een soort papje dat je een nacht kan laten inwerken. Op deze manier komen de bruine vlekken los en poets je ze makkelijk weg. Maar wat je ook kan doen is een citroen gebruiken. Een citroen is echt een product dat je niet kan missen in huis. Naast dat het gezond is, is een citroen dus ook multifunctioneel in het huishouden. Dit is wat je moet doen met een citroen:

  • Verwarm de oven op 200 graden
  • Snijd een citroen in stukjes
  • Leg deze in een ovenschaal
  • Laat 10 minuten staan

Door de hitte verdampt de citroen en zo weken plekken en vlekken los en maak je deze daarna makkelijk schoon. Wij zijn van mening dat een natuurlijk product gebruiken beter is dan chemische schoonmaakmiddelen. Vaak doen ze wel wat ze beloven maar of het ook zo gezond is? Gelukkig helpen de tips uit grootmoeders tijd ook en ben je verzekerd van een schone oven, die ook nog eens lekker fris ruikt. Het is belangrijk om na het schoonmaken de deur van de oven open te laten. Zo kan het goed drogen en luchten.

Schoonmaken van de ovenroosters

Nu de binnen en buitenkant blinken mogen natuurlijk de roosters niet achterblijven. Je kan de roosters in de vaatwasser doen maar vaak blijven toch vies. De gouden tip die wij tegenkwamen en ook milieuvriendelijk is: leg je rooster tussen twee natte kranten. De krant neemt het vet op en zou je de vlekken er zo af kunnen poetsen. Er zijn ook verschillende tips om het rooster te laten weken met schoonmaakproducten zoals waspoeder of een vaatwastablet.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general