Tips voor het schoonmaken van een zonnescherm

Een zonnescherm of parasol wordt veel gebruikt om schaduw te creëren. In de zomermaanden als het erg heet is kan dat voordelen hebben. Een zonnescherm wordt vuil en dan is het nodig om die schoon te maken. Wij geven je hier een aantal tips hoe je een zonnescherm kunt schoonmaken.

Wanneer kun je het beste je zonnescherm schoonmaken?

Een zonnescherm kun je het beste 1 keer per jaar schoonmaken. De juiste periode om dit te doen is in het voorjaar. Doe dit in de ochtend of aan het einde van de dag wanneer de zon niet fel is. Als je dit doet bij een felle zon en je werkt met schoonmaakmiddelen dan kan dat vlekken veroorzaken op je zonnescherm.

De buitenzonwering schoonmaken

Als je het zonnescherm schoonmaakt zorg ervoor dat je het compleet schoonmaakt. Ga niet alleen de vlekken schoonmaken. Maak je bijvoorbeeld de vlekken in het doek alleen schoon dan krijg je kleurverschil.

Schoonmaakmiddelen voor je zonnescherm

Wil je het zonnescherm schoonmaken zorg er dan voor dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gaat gebruiken. Alle zonneschermdoeken zijn geïmpregneerd zodat ze water en vuil kunnen afstoten. Gebruik je een agressief schoonmaakmiddel dan kan het de beschermlaag aantasten. Als je een schoonmaakmiddel gebruikt dan is 1 dopje voldoende.

Je doek impregneren na gebruik van schoonmaakmiddelen

Het is aan te raden bij het gebruik van schoonmaakmiddelen om je doek te impregneren. Je kunt dan het beste altijd kiezen voor een soort schoonmaakmiddel en een soort impregneermiddel. Je voorkomt dan dat middelen elkaar niet bijten.

Houdt het weerbericht in de gaten

Als je besluit om je zonnescherm schoon te maken zorg dan dat je het weerbericht in de gaten houdt. Kijk dan ernaar dat het 24 uur niet gaat regenen. Als je dan het zonnescherm hebt schoongemaakt dan weet je in ieder geval dat je het doek droog kunt oprollen.

Hoe maak je het zonnescherm schoon?

Borstel eerst het zonnescherm af met een zachte borstel. Alle losliggende vuil aan de bovenkant en onderkant worden dan verwijderd. De bovenbak van je zonnescherm kun je schoonmaken met een doek en lauwwarm water. Een schoonmaakmiddel heb je hiervoor niet nodig.

Is het vuil hardnekkig dan kun je een niet bijtend afwasmiddel gebruiken in het water. Als je afwasmiddel gebruikt dan neem erna nog eens de bovenbak af met alleen water totdat het afwasmiddel weg is. Bij hardnekkig vuil kun je een klein beetje groene zeep of een ander geschikt schoonmaakmiddel gebruiken. Een dopje schoonmaakmiddel is genoeg.

Laat het water of het sopje 15 minuten intrekken in het zonneschermdoek. Je kunt dan het doek afspoelen met een tuinslang of een emmer water. Laat je zonnescherm helemaal opdrogen voordat je het weer gaat oprollen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general