Kan je watergedragen verf over terpentine verf heen schilderen en andersom?

Als je je woning aan het opknappen bent, dan heb je het je vast al eens afgevraagd. Wat is het verschil tussen watergedragen verf en verf op terpentine basis en mogen deze twee verfsoorten over elkaar heen aangebracht worden? We vertellen je er meer over.

Om te beginnen is het goed om iets meer te vertellen over de verfsoorten. Verf op terpentine basis wordt ook wel alkydverf genoemd. Deze verf is gemaakt op basis van kunstharst en is verdund of te verdunnen met terpentine. Veel verf voor buiten is op basis van terpentine gedragen verf.  De hogere glansgraad zorgt dat deze verf een duurzame optie is voor blootstelling aan de buitenlucht en de zon.

Watergedragen verf wordt doorgaans binnenshuis gebruikt. De meeste schilders schilderen binnenshuis niet met verf op terpentine basis. Verf op waterbasis is geur arm, vergeelt minder en door het ontbreken van terpentine is het beter voor het milieu.

Watergedragen verf over verf op terpentine basis

Wil jij graag watergedragen verf gebruiken en vermoed je dat de bestaande laag verf op terpentine is geweest? Dan kun je over het verfwerk heen schilderen. Belangrijk is dat je het verfwerk goed voorbereid. Dit doe je de door de ondergrond goed te ontvetten, na te spoelen/wassen en te schuren.  Zorg ervoor dat de grondverf dezelfde basis heeft als de uiteindelijke verflaag. Het is belangrijk dat je niet de vaak van verfsoort wisselt. Dit kan er voor zorgen dat je verf last krijgt van spanningsproblemen.

We kijken uit naar je idee├źn

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general