Waarom een schuifdeursysteem gebruiken? Dit zijn de voordelen

In tegenstelling tot een gewone scharnierende deur, kun je met een schuifdeursysteem je ruimtes naar wens van elkaar afsluiten door weinig ruimte in te leveren. Dit komt doordat de schuifdeur met de muur mee beweegt, in plaats van dat de deur de ruimte in draait. Dit kan handig zijn voor kleine ruimtes als badkamers of toiletten, of het afschermen van grote ruimtes. De ruimte van je vertrek blijft dan goed benut. Schuifdeuren worden ook vaak om dezelfde reden gebruikt in inloopkasten en garderobekasten.

Voordelen van schuifdeursystemen

In de introductie noemden we al de voornaamste reden: efficiënt omgaan met de ruimte. Maar er kleven meer voordelen aan een schuifdeursysteem. Schuifdeuren laten zich makkelijk inbouwen en kunnen erg sierlijk zijn. In klassieke woningen worden schuifdeuren ook gebruikt voor esthetische doeleinden. Daarnaast zijn er railsystemen te verkrijgen voor glazen deuren. Hiermee breng je veel licht je woonvertrek binnen.

Verschillen tussen schuifdeursystemen

Er zijn nogal wat varianten op de markt. Om te weten welke variant je moet hebben, is het allereerst goed om na te denken over jouw toepassing, om op deze manier het juiste kaliber materiaal aan te schaffen. Je kunt je voorstellen dat de rail voor een lichte mdf houten deur voor de inbouwkast minder zwaar hoeft te zijn dan de rail voor een stalen deur in de woonkamer. Het kaliber wordt vaak uitgedrukt in maximale kilo’s gewicht dat aan de rail kan komen te hangen. Dit vind je terug in de specificaties van het product.


Ten tweede is de lengte van de rail van belang. Je moet ervan uitgaan dat je rail de lengte van de deuropening nodig is, maar ook de lengte om weg te schuiven. Kijk dus goed naar de benodigde breedte voordat je een rail bestelt.

Ten derde is het goed om te weten of je alleen een rail koopt, of dat het een set betreft. Bij een set ontvang je doorgaans een schuifdeurrail in combinatie met een hangroller, geleider en een deurstop. Sommige rolsystemen zijn daarnaast voorzien van softclose. Met softclose geleiders valt de deur niet met een harde klap dicht, maar wordt deze afgeremd. Dit zorgt voor bedieningsgemak. Ook deze details vind je terug bij de specificaties.

Gerenommeerde merken

Schuifdeuren bestaan al sinds de Romeinse tijd. Momenteel wordt de markt geleid door een aantal merken, waaronder Henderson, Argenta, Comer en Intersteel. Henderson en Argenta hebben erg breed assortiment. Intersteel focust zich met name op open modieuze schuifdeursysteem. Comer richt zich ook op de industriële toepassingen, met schuifdeursysteem voor deuren van 40kg tot 2.000kg.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general