Hoe krijg je helder water in de vijver?

Als je een vijver aanlegt, dan wil je het liefst een ding: helder water. Om zo je vissen en de omgeving goed zichtbaar te hebben. Dit is voor velen de reden om zelfs aan een vijver te beginnen. Toch is het vaak een teleurstelling…. De vijver wordt aangelegd, wordt gevuld met water, de vissen komen er in en na een aantal weken is het water groen en je ziet geen centimeter ver. Toch zijn er diverse mogelijkheden om te dit tegen te gaan. We vertellen je er graag meer over.

Ruim vervuiling op en houd het netjes

De eerste tip die we willen geven is om vervuiling op te ruimen. Onder vervuiling zien wij natuurlijk materiaal dat in de vijver is beland. Denk aan bladeren, takken en dode planten die zijn achtergebleven. Als je vijver zich onder bomen bevindt, kun je een net over de vijver trekken om te voorkomen dat de bladeren er in vallen. Dit helpt uiteraard alleen als er geen bladeren vanaf het terras of de omgeving in de vijver kunnen waaien.

Filtreer

Een van de grote oorzaken van groen water is algvorming. Door het water te filteren met een vijver filterunit, ga je de algvorming tegen. Dit werkt het best als je een UV lamp in de filter installatie hebt zitten. Let er op dat je het filter frequent schoonmaakt, omdat vuil in het filter ophoopt. Het neveneffect is dat ook vuil uitgefilterd wordt. Gunstig dus!

Beluchting

Zuurstof in het water is net zo belangrijk als filtratie. Door het water te beluchten zorg je voor zuurstof in het water. Hierdoor stimuleer je de groei van aerobe bacteriën, die op een natuurlijke wijze vuil tegenwerken. Je kunt beluchten met een beluchting pomp of een vijver.

Let op de voerhoeveelheden

Als je je vissen te veel eten geeft, dan is de kans groot dat ze het overtollige voedsel laten drijven. Dit zal gaan rotten en werkt vuil en algengroei in de hand. Een vis met een overvolle zal geen algen gaan eten. Door drijvend visvoer te gebruiken, kun je goed zien welke hoeveelheid wel en niet opgegeten wordt. Haal het overtollige visvoer vervolgens uit het water.

Vijverplanten

Er zijn diverse planten die bijdragen aan een gezond vijverklimaat. Dit zijn onder andere waterlelies en lotussen. Deze planten verbruiken stoffen als nitraat en fosfaat, waardoor algen minder voedingstoffen hebben om op te bouwen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general