Wat te doen als ik een reiger bij de vijver heb?

Misschien heb je net een nieuwe vijver aangelegd, en ben je begonnen met genieten van de vissen en het mooi aangelegde geheel. Tot je op een dag geschrikt staat te kijken dat je een ongewenste gast bij de vijver hebt staan: een grote reiger! In het ergste geval gaat hij of zij er met je mooie karper vandoor. Je bent zeker niet de enige die dit is overkomen. Met name de blauwe reiger is nou eenmaal een vogel die dol is op onder andere vis. Met dit artikel hopen we je wegwijs te maken wat je er tegen kunt doen.

Mogelijkheden om je vissen te beschermen

Er zijn diverse manieren die je kunt overwegen.

Vijvernet plaatsen

De eenvoudigste manier om je vissen te beschermen is door een net te spannen over je vijver. Idealiter span je deze net boven het water. Het net voorkomt dat de reiger met zijn bek door het net heen gaat en er met een vis vandoor gaat. Let er wel op dat je fijnmazig net gebruikt. Een reiger steekt zijn kop door een net met gaten groter dan 4-5 cm. Dit is een relatief eenvoudige oplossing en niet heel duur.

Een reigerverschrikker

Een reiger jaagt graag in zijn eentje en heeft niet vaak gezelschap. Een nep reiger kan er voor zorgen dat de echte reigers bij je vijver wegblijven. Er doen verhalen de ronde dat een reiger zich niet snel laat wegstoten als je een kleine kunstreiger plaatst. Ze voelen zich dan sterker/groter en gaan alsnog naar de vijver toe! Er bestaat ook een kans dat vrouwtjes reigers zelfs aangetrokken worden door de reiger bij de vijver. Het kan ook de suggestie wekken dat er iets te halen valt! Kortom….. Enig effect, maar niet een waterdichte optie!

Hond in de tuin

Als je een hond hebt, kan het best zo zijn dat je bijna nooit een reiger bij je vijver hebt. Alleen de aanwezigheid van de hond schrikt de reiger doorgaans al af. Als de reiger toch plaatsneemt bij de vijver, dan wordt deze alsnog verjaagd door een blaffende of aan komen stormende hond.
Kortom, handig, mits je een hond hebt. Je neemt uiteraard niet een hond voor dit doeleind.

Automatische waterspuit

Er zijn sensoren te krijgen, die beweging in het gebied rondom de vijver detecteren. Bij beweging sproeit de spuit water in het rond, waardoor de reiger schrikt. Het nadeel van deze optie is dat je elektrisch en een wateraansluiting moet hebben. Daarnaast werkt het niet met grondvorst doordat de waterleiding dan dicht zit.

Visdraad

Echte doe-het-zelvers zijn vermoedelijk tot deze optie gekomen! Span een aantal visdraden in de tuin en met name boven de vijver en hang een belletje aan iedere draad. Zodra de reiger de landing in zet, zal deze tegen de voor hem onzichtbare draden aankomen en zal de bel gaan rinkelen. In de meeste gevallen weet de reiger niet wat hem overkomt en kies hij het hazenpad.

Vogelverjager

Verjager® Vogelverjager - Duivenverjager - Vogelverschrikker - Reigerverschrikker

Deze vogelverjager kan worden gebruikt om alle soorten vogels te verjagen, waaronder duiven, meeuwen, reigers, kraaien en spreeuwen.

Reigerverschrikker

Reigerverschrikker 72 cm

Door een nepreiger in de buurt van je vijver te plaatsen, wordt de aanwezigheid van een rivaliserende reiger gesuggereerd. Reigers zijn territoriale vogels, en het zien van een andere reiger kan hen ontmoedigen om in de buurt te komen.

Deze levensechte reiger op ware grootte als decoratief element  in te zetten aan de vijver. 

De reiger wordt geleverd met een grondpen.

VIjvernet

Secret Cover net 4x3 meter, vijverafdeknet, vijvernet incl. 28 grondpennen

Een vijvernet is een effectieve oplossing om reigers tegen te houden en je vijver en vissen te beschermen.

Dit net is verkrijgbaar in meerdere afmetingen en wordt geleverd met grondpennen voor de bevestiging.

Zorg ervoor dat het net goed vastzit, zodat reigers er niet in verstrikt kunnen raken.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general