Tips voor het verwijderen van een wespennest

In de zomer kun je behoorlijk last hebben van wespen in en rond je huis. Vaak gaat het om de zogenoemde werkers, die eten verzamelen. De piek van overlast ligt vaak in juli en augustus en hun neus is gericht op zoetigheid en vlees. Als je vermoedt dat je een bovengemiddeld aantal wespen in je omgeving hebt, dan is de kans groot dat je een wespennest in de buurt hebt. Deze kan wel 4 tot 5000 wespen herbergen. Kortom, erg vervelend om in de buurt te hebben!

Het beste moment om het nest te verwijderen is in het voorjaar. Het wespennest is dan nog relatief klein, want dit is de periode waarin de koningin begint te bouwen aan het nest en eitjes legt. Daarnaast zijn de wespen in het voorjaar minder agressief dan rond de maand augustus. 

Hoe herken je een wespennest?

Een wespennest wordt gemaakt van gekauwd hout en zit vaak verstopt op onopvallende locaties. Denk hierbij onder de dakpannen van de schuur, in een spouwmuur of onder een plafond of zolder. Als er veel wespen in je omgeving zijn, kun je de locatie grofweg bepalen door de aanvlieg- en terugkeer route van de wespen te bestuderen.

Hoe groot is een wespennest?

In het voorjaar is een wespennest vaak zo groot als een sinaasappel. Maar aan het eind van de zomer kan deze wel zijn uitgegroeid tot het formaat van 1 of 1,5 volleybal! Als hiervoor ook genoemd, is het raadzaam om niet te wachten totdat het nest groot van formaat is. Er zijn dan namelijk meer wespen aanwezig in de buurt van het nest.

Hoe is het wespennest te ruimen?

Allereerst moet je goed voorbereid te werk gaan. Ben je al eens gestoken door een wesp? Of nog niet? Het is namelijk ten zeerste af te raden om zelf aan de slag te gaan als je allergisch voor een wespensteek bent. Schakel in geval van allergie altijd een expert in. Wil je toch zelf proberen? Let dan allereerst om je eigen veiligheid. Dit gaat niet alleen om beschermende of bedekkende kleding, maar let ook op je ondergrond. Wespennesten hangen op de vreemdste locaties. Wees o.a. bedachtzaam dat je niet kunt vallen bij een paniekbeweging. Gebruik in geen geval een ladder!

Bestrijdingsmiddel als gif

De eenvoudigste wijze is het gebruik van bestrijdingsmiddel. Probeer dit aan te brengen als het nest nog klein is. Het middel wordt meegenomen door de wespen het nest in, en de wespen zullen afsterven. Het nest zal vervolgens uitdrogen.

Schuimspray

Een alternatief is het gebruiken van schuimspray. Hiermee sluit je als ware het nest af met schuim, waardoor de wespen niet meer uit kunnen vliegen.

Wat is af te raden?

Er zijn meer methodes om wespennesten te bestrijden. Denk aan uitroken van het nest, los meppen, verdrinken en dergelijke. Deze methodes zijn in eerste instantie af te raden, want als het mis gaat, zullen de wespen agressief gaan reageren.

Pas ook op met vuur. Het nest is van een papier achtige structuur. Daarbij is het nest vaak gehecht aan een houten ondergrond. Let op dat uw eigen woning of schuur geen brand vat.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general