Zelf 4-takt buitenboordmotor onderhouden

Heb je een motorboot met een externe benzine motor? Als je een beetje handig bent, kun je deze prima zelf onderhouden. Althans, mits het een kleine handzame motor is, dan gaat dit prima. Handzame motors zijn doorgaans motors tot 5 pk. Hoe meer vermogen de motor moet leveren, hoe groter de motor is. 

Wat is te verstaan onder onderhoud?

Als je een motor achter je boot hebt, dan wil je graag dat deze betrouwbaar is. Onderhoud zorgt ervoor dat je motor goed blijft. Als je kijkt naar een technische onderhoudsbeurt van een motor, dan horen daar naar ons idee een aantal zaken bij

  1. Trekkoord. Deze droogt uit over de jaren heen. Het kan vervelend zijn als je trekkoord barst als je je motor net wilt aanslingeren midden op het kanaal.
  2. Bougie. Zorgt voor de ontsteking.
  3. Motorolie. Voor goede smering van de motor.
  4. Staartolie. Voor smering van de prop.
  5. Impeller. Die zorgt dat je motor watergekoeld wordt.
  6. Brandstof filter. Om te zorgen dat je brandstof schoon de carburateur ingaat.
  7. Anode, om oxidatie tegen te gaan.
  8. Controle leidingen en slangen. 

Als je motor verder nog in goede staat is, dan zijn bovengenoemde zaken de voornaamste dingen om aan te pakken. Als je motor niet goed meer loopt, dan kan er een onderliggend probleem zijn, om een voorbeeld te noemen dat de carburateur vervuild is of de sproeier verstopt zit. Maak de afweging of je dit soort handelingen ook zelf wilt uitvoeren.  

Hoe bereid je voor

Bevestig de motor op een aangename werkhoogte. Bijvoorbeeld aan een plaat stevig hout op de werkbank in de bankschroef. Haal de deksel/kap van de motor. Kijk welk gereedschap je nodig bent. Denk aan schroevendraaiers, tangetjes en een bobine sleutel. 

Er staan goede video’s op internet die je kunt volgen. Mogelijk zelfs specifiek voor het type motor die jij wilt gaan onderhouden. Lees daarvoor het typeplaatje af.

Als je hebt besloten te beginnen aan de onderhoudsbeurt, dan kun je de onderdelen bestellen aan de hand van jouw merk en type motor. Je bent o.a. nodig: motorolie, staartolie, een bougie, filter, impeller en een anode.

Als de splitpen van je schroef slecht is, kun je ook overwegen om deze te vervangen.

Hoe ga je te werk

We kunnen de handelingen beschrijven, maar een video zegt meer dan duizend woorden. Onderstaande video geeft een goed beeld van de handelingen die je moet verrichten en wat je er voor nodig bent.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general