Schoonmaken van bootzeil of kuiptent

Als je je boot buiten hebt liggen, dan is de kans groot dat deze aanslag krijgt. Vaak zet aanslag van het water af tegen de romp van de boot en verkleurt de dektent/kuiptent. Dit laatste is bijna niet te voorkomen, tenzij je de boot buiten de zomerperiode stalt in een droge omgeving, maar dit heeft uiteraard een prijs. Daarnaast is het niet altijd mogelijk om te stallen, als je bijvoorbeeld geen trailer hebt, of er geen opslaglocatie beschikbaar is in jouw regio.

In zo’n geval zit er niet veel anders op dan, of de tent af te dekken door een stevig afdekzeil, of de dektent te gaan reinigen als het kwaad heeft geschied.  

Wat niet te doen

Er zijn twee werkwijzen om te vermijden. De eerste is het gebruiken van groene zeep. Groene zeep verwijdert de aanslag, maar de ondergrond trekt hierna aanslag aan. Dit komt doordat groene zeep vet bevat, wat een goede basis is voor schimmels en algen. Veel zeilmakers zullen daarom groene zeep afraden. Mocht je het toch overwegen, zorg dan altijd dat het flink verdund is.

De tweede is het schoonspoelen met een hogedrukspuit. De kans is namelijk groot dat je de structuur van de ondergrond (b.v. klinkers) terugziet in je tent. 

Werkwijzen om te proberen

De minst agressieve optie is schoonmaken met lauw-warm water. Dit is als eerste stap aan te raden om evt. schade/lekkage te voorkomen. Schoonmaken met water lukt doorgaans goed, als er nog niet veel aanslag op de tent zit. Gebruik voldoende water in combinatie met een harde borstel. De aanslag laat in veel gevallen los. 

Als bovenstaande oplossing niet werkt, kun je overwegen om schoonmaakazijn te gebruiken. Verdun de azijn altijd. Ratio +- 1 deel azijn op 10 delen water. Spoel vervolgens na met lauw water.

Als je dektent de waterdichtheid verliest, kun je overwegen de tent te impregneren met een middel als Ultramar. Dit is alleen aan te raden als je dektent verder nog in goede staat verkeert. De middelen zijn namelijk vrij duur en het is zonde om te impregneren als je dektent tegen einde levensduur zit. 

We kijken uit naar je idee├źn

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general