Zo houd je je autoruit ijsvrij

Als het kwik richting nul gaat is het weer zover. Ijsvorming op je voorruit van de auto. Voor velen een vervelend fenomeen, vooral als je er niet op gerekend hebt en snel moet in verband met werk of een andere afspraak. We vertellen je hoe je hier het best mee om kunt gaan!

Voorkomen van de situatie

Allereerst beginnen we met deze misschien wel vanzelfsprekende tip. Vocht slaat neer op je autoruit en bevriest. Dit kun je voorkomen door je auto te parkeren onder een carport of door deze in de garage te zetten. Heb je deze mogelijkheden niet? Dan kun je een anti-ijs deken over je voorruit spannen. Hierdoor slaat het vocht neer op de deken en hoef je alleen de deken los te maken en kun je direct vetrekken.

Krabben

Als je besluit de ruit te krabben, zorg dan dat je de krabber een beetje schuin houdt. Op deze manier is het krabben het effectiefst. Let er op dat je zelf niet onder het ijs komt. Hierdoor kan de ruit aan de binnenkant beslaan als het ontdooit.

Wat niet te doen

Het is ten zeerste af te raden om koken water over je voorruit te gooien. Het temperatuurverschil is erg groot, waardoor het glas kan barsten. Een alternatief, waar je ook voorzichtig mee moet zijn, is dat je koud water (+-10-15 graden) gebruikt. Het temperatuurverschil is dan een stuk lager. Je bent dan wel veel meer water nodig.

Vocht in de auto

Als vocht aan de binnenkant zit, dan wordt dit vermoedelijk veroorzaakt door lekke rubbers, natte bekleding, een vochtig interieurfilter of bladeren onder de motorkap. Er bestaat een kans dat condens bevriest bij hevige vorst. Je kunt vocht in de auto tegengaan met een vochtvreter. Dit is een absorberend hulpmiddel die zich verzadigd met vocht. Een vochtvreter is herbruikbaar. Meestal is deze voorzien van een reservoir, of je kunt het hulpmiddel uit-dampen in de magnetron.

Indien je alsnog vocht in de auto hebt, kun je de lucht ontvochtigen door de airco in te schakelen. Als je geen airco hebt, kun je de kachel op een hoge stand zetten. Met een vocht opnemende doek kun je dan het voorruit afnemen. Vergeet niet deze doek vervolgens uit de auto te halen! Anders kan deze doek ervoor zorgen dat de dag erna de binnenkant van de raam weer beslagen is!

Blijven vochtproblemen in de auto voorkomen? Controleer dan of je misschien lekkage hebt! Voel hiervoor of de matten nat zijn. Als dat niet het geval is, controleer of er lekkage is in de koffer. Haal hiervoor ook de kofferruimte bodem los en inspecteer of er vocht ligt onder de bodem, bijvoorbeeld onder het reservewiel. De oorzak van lekkage kan moeilijk te achterhalen zijn. Wijk eventueel uit naar de garage als je het lek niet kunt vinden.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general