Straatgras verwijderen uit gazon

Er is niets zo vervelend als onkruid wieden. Maar hoe zie je nou het verschil tussen straatgras en gewoon gras? Zou je dit nou eigenlijk kunnen voorkomen? En wat kun je er zelf aan doen?

Hoe te herkennen?

Straatgras herken je aan zijn slechte kwaliteit. Omdat het niet goed is geworteld zoals gewoon gras kan het niet veel hebben en loop of trap je het zo kapot. De kleur is lichter dan je gewone gras en het heeft geen haar. Dit klinkt misschien gek maar als je gras en straatgras naast elkaar legt en voelt, dan voel je dat het straatgras glad is en gewoon gras niet.

Wanneer last van?

Vaak denken we dat onkruid vanaf de onderkant groeit maar niets is minder waar. Door zaadjes in de poep van vogels bijvoorbeeld of door de wind komt er onkruid en straatgras in je gras. Hier kun je dus eigenlijk zelf niets aan doen. Maar als je niet goed voor je grasmat zorgt zal het van kwaad tot erger worden. Onkruid groeit altijd harder en sneller dan gewone zaadjes.

Hoe ga je het tegen?

  • Maai 1 x per week je gazon, maar niet te kort
  • Verticuteer je gazon voordat je graszaad in gaat zaaien
  • Verwijder straatgras direct zodra je het ziet opgroeien, met de hand
  • Vermijd chemische producten, deze zijn niet goed voor mens en dier en dus ook verboden
  • Kalk en bemest je gazon, 1 a 2 x per jaar
  • Gebruik graszaad van een goed merk en lees de verpakking goed. Het ene zaad kun je in de winter al zaaien omdat het groeit bij koudere temperaturen en het andere zaad pas in het voorjaar. Afhankelijk van wat jij wilt maar ook van wat jouw grasmat nodig heeft.

Je kunt langs een tuincentrum gaan en daar tips en adviezen vragen over je grasmat. De medewerkers van een tuincentrum weten vaak welk graszaad het beste is voor jouw gazon. Zij kunnen bijvoorbeeld ook de kalk in je gras analyseren met een analysekit zodat je gelijk weet hoeveel kalk je gras nodig hebt. Tijdens een warme en droge zomer is het van belang om je grasmat voldoende vocht toe te dienen. Let wel goed op, er zijn dagen dat men adviseert om zuinig om te gaan met het water. Bedenk dan dat je grasmat en het zwembad voor de kids niet zo’n prioriteit hebben. En heb je bijvoorbeeld een waterontkalker, kijk of je deze handmatig kan uitzetten want je gras heeft immers kalk nodig. Na gedane arbeid, met als resultaat een prachtige groene grasmat adviseren wij je om eens lekker te gaan liggen op je gras, genietend van de geur van je pas gemaaide gras!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general