Tips om de tuin klaar te maken voor het voorjaar

Als het winter is, staat het voorjaar voor de boeg. Voor veel mensen een mooi vooruitzicht! Het is langer licht buiten en je wilt de tuin er weer netjes voor zetten. Zodra de vorst uit de grond is, beginnen de wortels van de bomen en planten zich weer te ontwikkelen. Bij veel planten zie je nog geen activiteit, maar ondergronds begint de boel op te warmen, waardoor zelfs voorjaarsbollen beginnen te bloeien! de lentemaand Maart breekt aan en dan rijst de vraag: wat moet nou eigenlijk allemaal gesnoeid worden in het voorjaar? En wat mag je nog even links laten liggen? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Struiken, klimops, siergras en klimrozen

Onder andere struiken en klimrozen kunnen gesnoeid worden. Snoei alle delen die er slecht uit zien. Struiken groeien opvallend snel weer terug als de temperatuur begint te stijgen. Als je een knotwilg hebt staan, kun je deze in de loop van de maand uiterlijk nog indammen.
Een klimop kan in de buurt hangen van houtwerk als kozijnen. Haal eventuele uitschieters weg, zodat ze niet je verfwerk beschadigen.

Gras / gazon

Misschien is het je opgevallen en heb je gele of dorre plekken in je gazon. Dit wordt vaak een viltlaag genoemd. Een viltlaag bestaat uit dood gras en ander onkruid. Je kunt het voorjaar beginnen door met een hark de viltlaag te verwijderen. Daarnaast is het een prima tijd om het gras te beluchten ofwel te verticuteren. Vanaf dit moment kun je ook weer beginnen met bemesten. Als er kale plekken in je gazon zitten, kun je deze bijzaaien met graszaad. Kortom groene tijden voor de boeg!

Verplanten

Als je van plan bent om hagen of bomen met blote wortel te verplanten, dan is het voorjaar het moment met grootste kans op slagen. Let wel dat als er blad uit de knoppen komt, dat de kans op succesvolle verplaatsing een stuk lager is!

Tuin en terras onkruidvrij

Voor velen is het voorjaar ook het moment om bestrating te reinigen of de ontdoen van groene aanslag. Daarnaast komt ook het onkruid weer omhoog. Het is zaak om de onkruid niet te laten verwilderen. Je kunt met de juiste onkruidbestrijdingsmiddelen de klus klaren. Denk hierbij aan onkruidborstels of gasbranders. Hang nadien je tuingereedschap op zodat je het netjes houdt!

We kijken uit naar je idee├źn

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general