Zo onderhoud je de messen van je grasmaaier

Botte grasmaaiermessen kunnen leiden tot een slechte maaikwaliteit van het gras, met een lelijk gazon en zware inspanning bij het maaien tot gevolg. Daarnaast kan het de gezondheid van het gras beïnvloeden.  

Het is belangrijk om de messen van uw grasmaaier regelmatig te slijpen om ervoor te zorgen dat uw gazon er mooi gelijkmatig en gezond uitziet. De aanbevolen interval om te slijpen is na 20 maaiuren. Een scherp mes maakt het verschil. Dit geldt niet alleen voor gewone grasmaaiers maar ook voor robotmaaiers.

Het slijpen van de messen van een grasmaaier is een relatief eenvoudig proces dat kan worden uitgevoerd met een aantal basisgereedschappen. Hieronder vindt u een stappenplan voor het slijpen van de messen van uw grasmaaier:

 1. Benzinemaaier: verwijder de bougiekabel van de grasmaaier om te voorkomen dat de maaier per ongeluk start tijdens het slijpen. Dit is een belangrijke eerste stap met oog op veiligheid! Heb je een elektrische maaier? Haal dan de accu uit de maaier.  

 2. Kantel de grasmaaier op zijn kant, zodat je zicht hebt op de onderkant van de machine.

 3. Verwijder de messen van de grasmaaier door de bouten van het mes los te draaien.

 4. Maak de messen grondig schoon met een (staal) borstel en zeepwater om vuil en roest te verwijderen.

 5. Plaats de messen in een bankschroef zodat ze stevig vastzitten.

 6. Gebruik een slijpsteen om de messen te slijpen. Begin aan de buitenkant van het mes en beweeg de slijpsteen in een hoek van ongeveer 20 graden over het mes, terwijl u naar het hart van het mes toewerkt. Herhaal deze beweging totdat het mes scherp is.

 7. Draai het mes om en herhaal de slijpbeweging aan de andere kant van het mes.

 8. Controleer of het mes scherp genoeg is. Wees voorzichtig met uw vingers.

 9. Plaats de messen terug op de grasmaaier en draai de bouten vast.

 10. Test de grasmaaier op een klein stukje gras om te controleren of de messen goed functioneren

Preventief onderhoud voor je grasmaaier

Voorkomen is vaak beter dan genezen. Daarom geven we graag naast bovengenoemde stappen, nog enkele tips om uw grasmaaier messen preventief in goede staat te houden. 

 • Maak de onderkant van de grasmaaier na iedere maaibeurt schoon door vuil en grasresten te verwijderen. Dit zorgt voor een betere toegang tot de messen en vermindert de kans op beschadiging van de nieuwe messen.

 • Maak de messen schoon na elke maaibeurt. Hierdoor blijven de messen langer scherp en voorkomt u dat vuil zich ophoopt op de messen, waardoor de grasmaaier minder efficiënt wordt.

 • Controleer de messen op  scheuren of  andere beschadigingen. Als u dergelijke schade ontdekt, moet u de messen vervangen voordat u verder gaat met maaien. Gebruik nooit beschadigde messen, omdat deze kunnen breken en letsel kunnen veroorzaken.

 • Gebruik altijd de juiste hoek om de messen te slijpen. De meeste grasmaaiermessen hebben een slijphoek van ongeveer 20 graden, maar controleer altijd de specificaties van uw grasmaaier om er zeker van te zijn dat u de juiste hoek gebruikt.

 • Als u niet vertrouwd bent met het slijpen van grasmaaiermessen of als u geen toegang heeft tot de benodigde gereedschappen, laat de messen dan slijpen door een professionele reparatiedienst.

 • Houd altijd uw veiligheid in gedachten bij het werken aan de grasmaaier. Draag handschoenen en oogbescherming om uzelf te beschermen tegen letsel. 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general