Tips voor schoonmaken van jaloezieën

Een nadeel van jaloezieën is dat ze snel stoffig worden. Als de zon erop schijnt, valt dat extra goed op. Dit is natuurlijk niet fijn, want je wilt genieten van je mooie jaloezieën. Hoe kun je je jaloezieën het beste schoonmaken?

Stofvrij maken

Om de jaloezieën goed te kunnen reinigen, is het belangrijk om eerst de lamellen van de jaloezieën goed af te stoffen. Hier kun je een jaloezie stoffer voor gebruiken. Met deze stoffer heb je een gemakkelijke en permanente oplossing om je jaloezieën voortaan stofvrij te houden. Het voordeel van deze stoffer is dat je meerdere jaloezieën in één keer tegelijk stofvrij kunt maken. Zo is de klus snel geklaard. Je zult zien dat de jaloezieën al een stuk schoner zijn als de stoflaag is verwijderd. Om het stof te verwijderen, kun je ook een plumeau of stofvrije doek gebruiken. Daarnaast is het gebruik van een (zakloze) stofzuiger ook een optie. Dan kun je de stofzuiger het beste wel op de laagste stand zetten. Het nadeel van deze manieren is wel dat je langer bezig bent dan met een stoffer.

Het schoonmaken van kunststof en aluminium jaloezieën

Als het stofvrij maken van de jaloezieën nog niet voldoende is dan kun je overgaan tot het reinigen. Hiervoor kun je gewoon een sopje maken met wat schoonmaakmiddel of allesreiniger. Gebruik geen bijtende middelen. Dat kan de jaloezieën aantasten. Met een washand of een doek die vochtig gemaakt is met het sopje maak je de jaloezieën schoon. Die doe je door een lamel tussen duim en wijsvinger vast te nemen en een horizontale wrijvende beweging met de doek over de lamel te maken. Lastige plekjes maak je gemakkelijk schoon met een tandenborstel. Je hebt niet veel water nodig. Een licht vochtige doek is voldoende.

Houten jaloezieën

Bij houten jaloezieën moet je goed oppassen voor aantastingen en beschadigingen van het hout. Het is beter om schoon te maken zonder schoonmaakmiddel of allesreiniger. Alleen water zou voldoende moeten zijn. Lukt dit niet gebruik dan heel weinig schoonmaakmiddel. Vermijd direct contact van het schoonmaakmiddel met het hout.

De jaloezieën droogmaken

Als de jaloezieën gereinigd zijn moeten ze daarna drooggemaakt worden. Dit is heel belangrijk, want achtergebleven vochtdeeltjes kunnen aanslag veroorzaken op de lamellen. Na het schoonmaken van de jaloezieën kun je de lamellen afnemen met een droge en schone doek. Hierna hang je de jaloezieën volledig uit. De jaloezieën kunnen nu goed verder drogen. En jij kunt genieten van schone en onbeschadigde jaloezieën.

Maandelijks reinigen

Het is verstandig om iedere maand de jaloezieën schoon te maken. Het scheelt als je wekelijks even de stoffer er langs haalt of het meeneemt bij het stofzuigen. Dan is een frequente grondige schoonmaakbeurt eigenlijk niet meer nodig.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general