Zo ontlucht je zelf de radiatoren in je woning

Heb je last van tikkende, suizende of borrelende radiatoren? Dan is de kans groot dat er lucht in het circuit zit. Dit kan er toe leiden dat sommige radiatoren niet of slechts deels warm worden en dat leidingen zonder water komen te staan. Dit is niet wenselijk, want er kan dan oxidatie optreden.

Waardoor lucht in leidingen

De oorzaak is niet altijd makkelijk te achterhalen. Er kan lucht in de leidingen komen door diverse redenen. Denk aan het incorrect opvullen of een lekkage. Als het zover is gekomen, is het tijd om weer bij te vullen.

Onluchten

Ontluchten van radiatoren is als fietsen. Als je het een keer hebt gedaan, dan weet je het ook voor de volgende keer. Wat je nodig bent is

  • een radiator sleuteltje
    Deze gebruik je om het ontluchtingskraantje op de radiator open en dicht te draaien. Deze sleutel wordt doorgaans bewaard bij de CV ketel.
  • een emmertje of teiltje
    om eventueel water op te vangen bij het opdraaien van de ontluchting
  • een doekje
    om net als met het teiltje eventueel water op te vangen

Voordat je begint is het belangrijk dat de radiatoren open staan en de CV ketel 1 keer geactiveerd is. Zodat je weet dat het circuit gevuld is met warm water. Zet daarna de thermostaat op de laagste stand. Wacht 20 minuten zodat de ketel is afgekoeld. Is het zover? Dan kun je beginnen met ontluchten. Je begint met ontluchten op de begane grond en werkt omhoog.

Ga naar de radiator en draai het ontluchtingsventiel voorzichtig open. Plaats hierbij het teiltje onder de radiator voor het geval water begint te druppelen.
Luister bij het opendraaien of je luchtgeruis hoort. In dit geval ontsnapt de lucht vanuit het ventiel en moet je nog even geduld hebben totdat er water uit het ventiel begint te komen. Als er water uit het ventiel komt, is de lucht verdwenen. Herhaal deze stappen voor alle radiatoren op de begane grond en doe het zelfde voor de radiatoren op de eerste en/of tweede verdieping.

Controleer waterpeil cv ketel

Het kan zijn dat je je installatie weer moet bijvullen met water na het ontluchten. Je kunt de drukmeter in de meeste gevallen zien als je de ketel weer inschakelt. Als minder dan 1,5 bar druk is, dient de ketel bijgevuld te worden. Raadpleeg ook de instructie van je ketel. Meestal is er een kraan en een slang in de buurt om het water bij te vullen.

Daalt de druk weer binnen een korte periode? Dan kan dit wijzen op een lek in de installatie. Bijvoorbeeld in een expansievat of zwakke koppeling.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo
Enable registration in settings - general